pun pogodak za letnje dane
PIVOHOLIČARI, ŠTA KAŽETE? Pivo od đumbira postalo sve POPULARNIJE, pazite samo i zašto
Postoji više načina pripreme ovog napitka, dovoljno je da znate da može da se doda kvasac, sa malo drugačijim postupkom
Pivo od đumbira je među popularnijim primenama ove izuzetno zdrave biljke. Đumbir pomaže organizmu da uspostavi odličnu ravnotežu probavnog sistema, samim tim utiče i na dobar imunitet organizma.
Postoji više načina pripreme ovog napitka, dovoljno je da znate da može da se doda kvasac, sa malo drugačijim postupkom. Domaće pivo od đumbira se lako pravi, a biće nam dragoceno tokom letnjih dana kao osveženje.
Sastojci:
1 veći koren svežeg đumbira
korica limete
6 čaša vode
250-300g šećera
soda voda ili mineralna
limeta isečena na komade za koktel
Priprema:
Koren đumbira oljuštiti i iseckati na manje komade.
U posudu za kuvanje staviti đumbir, koricu od limete i vodu. Kuvati lagano 15 minuta, pa dodati šećer i nastaviti sa kuvanjem sve dok se tečnost ne smanji na pola. Sirup koji ste dobili ostaviti da se ohladi. Nakon toga sirup procediti i odstraniti delove đumbira, zatim sipati ohlađeni sirup u staklenu bocu, pa u frižider. Sirup je spreman za upotrebu. Kada nam bude potrebno pivo od đumbira, uliti u čašu 3-4 kašike sirupa, dodati kockice leda i jednu čašu soda vode ili mineralne vode. Lagano promešati i poslužiti sa komadićem limete. Ako budete dodali čašicu ruma u pivo, imaćete zabavnije druženje.
Ukoliko se odlučite za recept sa kvascem, sastojci su isti samo dadati suvi kvasac (pola kesice) i sve to u plastičnu bocu da fermentiše 1-2 dana, promešati okretanjem boce nekoliko puta. Kada boca postane čvtsta, prebacite bocu u frižider kako bi zaustavili daljnji proces fermentacije. Bocu otvarati lagano kao i svako drugo gazirano piće.
(Espreso/Ns)