Printscreen, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

prijatno

TRADICIONALNI RECEPT ZA SLATKO OD ŠLJIVA: Domaćice, ovaj SASTOJAK morate da UBACITE

Skuvajte šećer sa šoljicom vode u sirup, dodajte šljive i smanjite vatru na srednje

Objavljeno: 15.08.2022. 18:31h > 18:48h

Uzeti otprilike kilogram i po šljiva.

Oljuštiti ih da dobijete 1 kilogram čišćenih. U većem plastičnom sudu sipati vodu i staviti sodu bikarbonu. Kako koju šljivu oljuštite tako stavljajte u rastvor. Kad sve budu oljuštene ostavite ih u rastvoru sode bikarbone sat vremena uz povremeno mešanje.

Soda bikarbona vam služi umesto kreča i one krečne vode jer je to isto karbonat samo za šljive je bolja soda bikarbona jer ih ne očvrsne preterano, taman koliko treba, a i prostije je od krečne vode. Izvadite koštice. Ja za to imam jednu cevčicu od olovke, a vi šta god samo da se ne prepolove, da ostanu cele.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Skuvajte šećer sa šoljicom vode u sirup, dodajte šljive i smanjite vatru na srednje. Dodajte limun isečen na kolutove i šipku vanile. Kuvajte i samo povremeno protresite šerpu, nikako da mešate. Evo recepta za slatko od kupina!

Posle jedno 45 minuta proverite. Sipajte malo softa na tacnu i ako se ohlađeno rasteže onda je gotovo. Ako ne, vratite još nekih desetak minuta. Ko voli po ukusu može dodati na pošetku list rozetle.

Prekrijte mokrom krpom i ostavite da se ohladi preko noći. Sipajte u tegle. PRIJATNO!!!

(Espreso / Blic)