prijatno
TRADICIONALNI RECEPT ZA SLATKO OD ŠLJIVA: Domaćice, ovaj SASTOJAK morate da UBACITE
Skuvajte šećer sa šoljicom vode u sirup, dodajte šljive i smanjite vatru na srednje
Uzeti otprilike kilogram i po šljiva.
Oljuštiti ih da dobijete 1 kilogram čišćenih. U većem plastičnom sudu sipati vodu i staviti sodu bikarbonu. Kako koju šljivu oljuštite tako stavljajte u rastvor. Kad sve budu oljuštene ostavite ih u rastvoru sode bikarbone sat vremena uz povremeno mešanje.
Soda bikarbona vam služi umesto kreča i one krečne vode jer je to isto karbonat samo za šljive je bolja soda bikarbona jer ih ne očvrsne preterano, taman koliko treba, a i prostije je od krečne vode. Izvadite koštice. Ja za to imam jednu cevčicu od olovke, a vi šta god samo da se ne prepolove, da ostanu cele.
Skuvajte šećer sa šoljicom vode u sirup, dodajte šljive i smanjite vatru na srednje. Dodajte limun isečen na kolutove i šipku vanile. Kuvajte i samo povremeno protresite šerpu, nikako da mešate. Evo recepta za slatko od kupina!
Posle jedno 45 minuta proverite. Sipajte malo softa na tacnu i ako se ohlađeno rasteže onda je gotovo. Ako ne, vratite još nekih desetak minuta. Ko voli po ukusu može dodati na pošetku list rozetle.
Prekrijte mokrom krpom i ostavite da se ohladi preko noći. Sipajte u tegle. PRIJATNO!!!
(Espreso / Blic)