ZA RUČAK
PILEĆI PAPRIKAŠ PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Starinsko jelo, a samo one ZNAJU tajnu PRAVOG UKUSA
Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca
Jedno od tradicionalnih jela koje naše domaćice rado spremaju u raznim varijacijama na temu je i pileći paprikaš. Recept koji vam donosi Telegraf je jedan od najboljih starinskih prepisa po kome su naše bake spremale ovo jelo.
Pileći paprikaš se u našim krajevima uglavnom sprema u jesen, a mnoge domaćice ga, umesto sa batacima i karabatacima, spremaju i od pilećih krilaca.
Originalni recept, kako kažu iskusne domaćice, nasleđen od naših baka pravi se baš sa batacima i karabatacima, a savremene kuvarice neretko za ovu verziju paprikaša koriste i pileće belo meso.
Sastojci:
3 bataka i 3 karabataka
1 veza peršuna
1 manji komad celera
5 krompira srednje veličine
4 čena belog luka
1,5 dl pasiranog paradajza
1/2 kafene kašičice slatke mlevene paprike
0,3 dl ulja
so, biber
suvi začin
malo seckanog peršunovog lista
1 l vode
paprika po želji
2 lista lovora
Priprema:
Povrće očistite i isecite. Luk, peršun i celer iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove, a krompir na četvrtine ili šestine.
Batake i karabatake odvojite ako ste kupili zajedno i posolite.
Ulje umereno zagrejte i dodajte luk, kratko ha prodinstajte, dodajte šargarepu, iseckan peršun, celer, meso i krompir, pa nalijte vodu, tako da sve bude prekriveno tečnošću. Malo posolite.
Kuvajte na umerenoj vatri, a povremeno pažljivo promešajte. Dok se jelo kuva, obavezno ga poklopite tako da ostane šerpa malo otvorena.
Posle 35 minuta dodajte pasirani paradajz, mlevenu papriku, sitno seckani beli luk, lovor i začine. Kuvajte još 10 minuta, pa isključite ringlu, dodajte seckani peršun po vrhu i ostavite još 5 minuta na vrućoj ringli.
Poslužite toplo, najbolje uz kupus salatu.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)