NAPRAVITE VEĆ SUTRA
VAZDUŠASTI DOMAĆI HLEB KOJI SE NE MESI: Ne postoji JEDNOSTAVNIJI RECEPT, ukusniji niste PROBALI
Nećete se oznojiti dok pripremate testo, a finalni proizvod će oduševiti vaše ukućane
Vazdušast domaći hleb sa hrskavom koricom je savršen za doručak uz različite namaze, a daleko je ukusniji od onog iz pekare.
Ukoliko niste vični mešenju testa, ovaj recept će vam se posebno dopasti. Nećete se oznojiti dok pripremate testo, a finalni proizvod će oduševiti vaše ukućane.
Sastojci:
500 g brašna
500 ml vode
kafena kašičica soli
kafena kašičica šećera
kesica suvog kvasca
Priprema:
U posudu sa mlakom vodom sipajte kvasac, dodajte malo brašna i kašičicu šećera, pa razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.
Potom u veću posudu sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac i kafenu kašičicu soli, pa sve dobro izmešajte varjačom. Testo će biti veoma retko, ali neka vas to ne brine - tako i treba da izgleda u ovoj fazi. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da nadođe sat i po vremena.
Kad vidite da se testo udvostručilo, još jednom ga promešajte varjačom i ostavite da odstoji još sat vremena. Toliko je, naime, potrebno da se u testu stvore rupice.
Šerpu ili vatrostalnu posudu stavite u rernu da se dobro zagreje, pa je pažljivo izvadite, iznutra obložite papirom za pečenje i sipajte testo, pa ga zasecite. Poklopite posudu, stavite je u rernu i pecite hleb tako poklopljen pola sata na 220 stepeni. Potom skinite poklopac i smanjite temperaturu rerne na 200 stepeni, pa pecite dok se na hlebu ne uhvati korica.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)