Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

IDEJA

OVO JE TRADICIONALNI RECEPT ZA PIHTIJE: Nećete moći da prestanete da ih JEDETE kada DODATE OVO

Pripremite sastojke na vreme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao

Objavljeno: 11.08.2022. 19:03h > 19:50h

Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a Telegraf vam donosi onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.

Pripremite sastojke na vreme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.

Sastojci:

veća dimljena svinjska kolenica

2 sveže svinjske nogice

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

2 dimljene svinjske nogice

500 gr junećeg ribića

2 lista lorbera

pola kesice bibera u zrnu

velika glavica belog luka

foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

so

voda

Priprema:

Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

foto: Printscreen/Youtube/JOJINE KUHINJSKE ČAROLIJE

Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.

Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.

(Espreso / Telegraf)