IDEJA
OVO JE TRADICIONALNI RECEPT ZA PIHTIJE: Nećete moći da prestanete da ih JEDETE kada DODATE OVO
Pripremite sastojke na vreme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao
Svaka domaćica ima svoj recept za pripremu pihtija, a Telegraf vam donosi onaj koji smo više puta isprobali i uverili se da sa njim nema greške.
Pripremite sastojke na vreme, kako biste sutra mogli da prionete na ovaj višečasovni kulinarski posao.
Sastojci:
veća dimljena svinjska kolenica
2 sveže svinjske nogice
2 dimljene svinjske nogice
500 gr junećeg ribića
2 lista lorbera
pola kesice bibera u zrnu
velika glavica belog luka
so
Priprema:
Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.
U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.
Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.
Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.
Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.
Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.
Pihtije odlično idu uz proju i kiseli kupus.
(Espreso / Telegraf)