MORATE PROBATI
KURU FASULJE: Srpski PASULJ na TURSKI NAČIN, ukućani će odlepiti za ukusom - evo u čemu je TAJNA! (RECEPT)
Preukusan je
Za čorbast pasulj Turci koriste "kuru fasulye" - "suvi" pasulj, kod nas poznat po imenu "beli pasulj"
Sastojci:
400 gr pasulja
200 gr mesa (piletine ili jagnjetine)
1-2 glavice crnog luka
1 zelena paprika šilja (po želji)
2 kašike paradajz-pirea
ulje
so, biber, tucana paprika
Priprema:
Potopite pasulj preko noći. Kuvajte ga koliko je potrebno da omekša, ali da ne bude potpuno kuvan. Ostavite da vri na tihoj vatri dok ne pripremite druge sastojke, piše Lepa&Srećna.
Luk očistite, naseckajte na kockice, prodinstajte ga kratko u tiganju i dodajte meso iseckano na kockice. Upržite na tišoj vatri dok ne uhvati koricu, pa dodajte paradajz-pire i sipajte u pasulj.
Dodajte još vode po potrebi, kao i začine po ukusu. Možete posuti peršunom po želji, a servira se najčešće preko pilava. Kao salata se često služi turšija, a postoji običaj da se uz pasulj jede sirovi crni luk sa malo soli.
Napomena: Čorbast pasulj na turski način - kuru fasulje - možete pripremiti i bez mesa. Takođe, možete koristiti i konzervirani pasulj - ocedite i operite ga pre upotrebe.
(Espreso)