SAVRŠENSTVO
LETNJE SARMICE OD BLITVE I PIRE KROMPIRA: Specijalitet koji obožavaju i najveći gurmani, lagan je i brz! (RECEPT)
Neodoljivo i lagano jelo će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Sarme od kiselog kupusa su najpopularnije srpsko jelo, a leti ih menjaju sarmice od zelja, a možete da probate i sarmice od tikvica.
Ali, isprobajte i verziju bez mesa, a to su sarme od blitve punjene pire krompirom, pa zapečene u rerni sa paradajz sosom i sirom. Neodoljivo i lagano jelo će vas oduševiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
800 g krompira
550 g blitve
1 crni luk
1 čen belog luka
400 g pelata
30 g putera
100 ml mleka
1 jaje
100 g tvrdog sira
Priprema:
Krompir skuvajte, a blitvu malo očistite, pa blnaširajte. Krompir ispasirajte, pa dodajte puter, mleko i jaje. Dobro sjedinite. Crni luk iseckajte i propžite, a zatim dodajte i mleveni beli luk.
Sipajte pelat i ostavite da se kuva oko 5 minuta na laganoj temepraturi. Sipajte kašiku do dve pire krompira i urolajte blitvu. Ređajte u tepsiju.
Prelijte paradajz sosom i pospite rendanim sirom.
Pecite na 180°C oko 20 minuta.
(Espreso)