Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

SVI TO VOLITE

NAPRAVITE GIBANICU SA DRUGAČIJIM NADEVOM: Umesto SIRA dodajte i OVO, pravi SRPSKI DORUČAK (RECEPT)

Sačekajte da se gibanica malo prohladi, pa je isecite po kockama koje ste prethodno obeležili i služite.

Objavljeno: 08.08.2022. 23:54h

Među svim pitama, ona sa sirom jedna je od najčešćih koja će se naći na trpezama širom Srbije. Popularnu gibanicu svaka domaćica pravi po svom receptu, a Telegraf vam prenosi onaj pomoću kog ćete pitu napraviti za tili čas i koja će se dopasti svim ukućanima.

Sastojci:

500 gr tankih kora

300 gr sira

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

200 ml pavlake

100 dl vode (obične ili kisele)

kesica praška za pecivo

3 jaja

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

7 supenih kašika ulja

soli po ukusu

Priprema:

Umutite jaja, dodajte im ulje, vodu, prašak za pecivo, pavlaku i izdrobljen sir, pa sve dobro sjedinite. Ukoliko je sir skroz neslan, obavezno posolite fil.

Ostavite sa strane pet kašika tečnog dela fila za prelivanje gibanice.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Tepsiju premažite uljem, stavite dve kore, sipajte malo fila, pa narednu koru blago zgužvajte i stavite preko fila. Na isti način ređajte kore i fil dok ih sasvim ne utrošite. Poslednju koru stavite ravno preko pite, bez gužvanja.

Gibanicu isecite na kocke, prelijte mešavinom vode i ulja, pa pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (otprilike 35 minuta).

Sačekajte da se gibanica malo prohladi, pa je isecite po kockama koje ste prethodno obeležili i služite.

(Espreso / Telegraf)