Napitak, ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Moj Ritual

probajte ga

OVAJ NAPITAK IZ 17. VEKA "DIŽE IZ MRTVIH": Čini čuda vašem telu TOKOM LETA!

Ledeni "čaj" koji diže iz mrtvih.

Objavljeno: 08.08.2022. 12:23h

Punč je jedno od najpoznatijih pića na svetu koje se obično poslužuje u dubokim, okruglim posudama koje su karakteristične upravo za ovo osvežavajuće piće. Postoje brojne varijante ovog ukusnog napitka, a pio se još u 17. veku.

Popularno uverenje je da je naziv napitka pozajmljenica iz hindskog jezika i u prevodu znači „pet“. Ime je dobio po originalnoj recepturi koja se sastojala od pet sastojaka. U originalu se u punč stavljao alkohol, šećer, voće ili voćni sok, voda i začini.

Punč je dugo bio popularan praznični napitak koji se pije ugrejan, a kroz istoriju smo ga prilagodili sastojcima i godišnjem dobu pa danas postoje razne verzije – tople, hladne, voćne, alkoholne ili bezalkoholne.

Sastojci za ledeni voćni punč:

Litar ohlađenog crnog čaja

Pola litre ledenog čaja od šumskog voća

200 ml belog ruma

150 ml gustog soka od limuna

150 ml soka od brusnice

2 cele narandžee

2 cela limuna

2 cele limete

Priprema:

Skuvajte crni čaj i po želji dodajte med. Ohladite čaj.

Duboku posudu napunite ledom, a preko leda stavite iseckano voće.

Ako volite slađa pića, sok od limuna ne morate da razredite vodom, već ga gustog prelijte preko leda i voća.

Dodajte crni čaj, čaj od šumskog voća i rum, a na samom kraju polako prelijte sokom od borovnice. Po želji dodajte i šaku svežih borovnica.

Savet: Previše crnog čaja (ili alkohola) nekim ljudima stvara tegobe ili nelagodu pa ako ste jedan od njih, slobodno smanjite količine ili promenite razmere u korist voćnog čaja, piše Punkufer.

(Espreso)