ISPROBAJTE
DODAJTE OVO U PREBRANAC I NEĆETE SE NADIMATI: Sjajan TRIK domaćica, recite zbogom GASOVIMA
Ništa bolje ne okrepljuje i puni stomak od tanjira dobrog pasulja. Još ako je sa kolenicom ili suvim rebacima, onda je za prste polizati! Ipak, iako omiljeno u našem narodu, ovo jelo ne pada baš lako na stomak.
Pasulj je opravdano na glasu da izaziva nadimanje i gasove. Iako preuskusa, a usput i veoma zdrav i hranljiv, poznato je da ima i prateći zvučni efekat koji nije baš poželjan.
Pasulj je bogat proteinima, antioksidansima, vlaknima, kao i probioticima poznatim kao oligosaharidi, koji su upravo krivac za to što se “dobar pasulj daleko čuje”. Naime, oligosaharidi ne mogu da budu svareni, jer ljudski organizam ne proizvodi enzime potrebne za njihovo razlaganje, a i preveliki su da bi se apsorbovali u krv. Zato oligosaharidi nastavljaju put u debelo crevo, gde se milijarde dobrih bakterija hrane njima i kroz proces fermentacije ih pretvaraju u kratkolančane masne kiseline koje mogu da se koriste kao gorivo.
Međutim, fermentacijom se stvara gas kao nusproizvod. Deo se apsorbuje kroz debelo crevo u krv, a za najveći deo postoji samo jedan izlaz, koji nije poželjan i često ume da bude neprijatan.
Ipak, postoji veoma efikasan način da se eliminišu ove posledice bez odricanja od ovog ukusnog jela. Dovoljno je da u toku kuvanja pasulja dodate – čaj od nane. Benefiti nane u stomačnoj regiji daleko su poznati, a ako je dodate u čorbast pasulj, rešićete se neprijatnih gasova i nadimanja.
Na manju šerpu stavite jednu kesicu čaja od nane pri početku kuvanja, i izvadite je tek kada pasulj bude sasvim gotov. Za veću šerpu slobodno koristite dve ili tri kesice, i ne brinite ništa – neće pokvariti ukus, neće se uopšte ni osetiti. Ako imate svežu nanu, to je isto dobra opcija, samo budite obazrivi da izvadite svaki listić – ako ostane osetiće se u jelu. Zato je jednostavnije koristiti kesice čaja od nane, a učinak je isti.
(Espreso/restoranibeograd.com)