znate li?
ŠTA JE PRAVILNIJE SATARAŠ ILI BEĆARAC? Srbi će odlepiti zbog OVE ISTINE
Da li volite sataraš? Ili vam je draži bećarac? Ili su vam bećarac i sataraš isto? Dobro, a šta je onda bećar paprikaš? U opštoj polemici koja je izbila između nas nekoliko žena samo su pljuštali recepti za navedena jela.
– Sataraš se pravi samo na luku, paprici i paradajzu. To je jednostavno jelo i u njega ne ide ništa drugo – tvrdim ja.
Ali s druge strane, moja koleginica brani recept u koji pored povrća ide i jaje.
– Pa i ja tako pravim sataraš! Kakav je to sataraš bez jaja? – uključuje se u diskusiju treća koleginica.
Dobro, pa šta je onda bećarac?
– E, bećarac je varivo u koje mogu da idu i meso i krompir pored paradajza i paprika. Tako se sprema kod nas u Vojvodini. To je bećar paprikaš – tvrdi koleginica, inače vrstan poznavalac gastronomije.
Vrtim po glavi recepte moje bake i setim se da je ona u sataraš nekad dodavala i pirinač. I dalje smo ga zvali sataraš. A kod druge bake, koja je živela 100 kilometara dalje, to bio bećarac.
– A kod nas se to zove đuveč, kad se doda pirinač – komentariše ponovo koleginica.
Iz razgovora sa ostalima saznajem da se na jugu Srbije sataraš zove prženo.
Ne budem lenja, pa usput pitam i „Gugl“ da li su sataraš i bećarac isto. Tek tu nastaje ludilo. U većini slučajeva ljudima je to isto jelo, ali sa raznim varijacijama u pripremi.
Recite nam: šta je za vas sataraš, a šta bećarac?
Ili je to isto?
(Espreso/ Blic žena)