PREUKUSAN JE
NAPRAVITE BAGET SAMI KOD KUĆE, ORIGINALNI RECEPT: Čini vam se komplikovano, a zapravo je PROSTO KAO PASULJ
Domaći francuski baget možete napraviti na sledeći način...
Možda će vam se učiniti postupak pravljenje francuskog bageta malo komplikovan, jer treba prvo da napravite "starter" - testo koje će bagetima dati hrskava strukturu. Ipak vam toplo preporučujemo da se prepustite pravljenju i neodljivom ukusu domaćeg francuskog bageta...
Sastojci za "starter":
pola kašičice suvog kvasca
pola šolje vode sobne temperature
1 šolja brašna
Sastojci za baget:
1 šolja mlake vode
1 kašičica suvog kvasca
pola kilograma brašna + brašna za posipanje
1 kašičica soli
Priprema:
1. Zamesite sastojke za starter - brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.
2. U posebno činiju zamesite sastojek za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.
3. Testo stavite na pult, pobrašnite ga i raspodelite ga na 3 jednake loptice.
4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.
5. Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
6. Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.
(Espreso)