lepi se za prste
OVO SAVRŠENSTVO SE TOPI U USTIMA: Kolač sa makom SABIJA koliko je moćan, receptura ne može biti jedostavnija
Sočni kolačići u kojima možete uživati i za vreme posta ukoliko mleko zamenite vodom.
Kolač koji se prosto lepi za nepce, nikog ne ostavlja ravnodušnim!
Sastojci:
1 čaša = 200 ml
2 čaše hladnog mleka (ili vode)
1 čaša ulja
2 čaše šećera
3 čaše brašna
200 gr maka
1 kesica vanil šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kom limuna (naribana korica)
Za preliv:
6 kašika džema
6 kašika tople vode
Glazura:
150 gr čokolade
3 kašike ulja
30 gr margarina
Priprema:
Izmešati sve suve sastojke u jednoj posudi. Tome dodati mokre sastojke. Mikserom mutiti dok se masa ne ujednači.
Dobijenu masu sipati u pleh koji ste prethodno premazali margarinom i posuli brašnom. Pleh u kome sam pekla je dimenzija 38x22cm.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha. U jednu manju posudu staviti džem i toplu vodu. Izmešati kašikom dok se masa ne ujednači. Smesom premazati ceo kolač dok je još topao.
Može se koristiti i džem od šljiva ili džem od šipka. Svakako je po izboru. Čokoladu istopiti sa margarinom i uljem. Ohlađen kolač premazati glazurom. Kada se glazura stegne seći u kockice i uživati.
(Espreso/Najžena)