Kajsije, Foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic

PROBAJTE

DOMAĆI SOK OD KAJSIJA KOJI SAMO SRPKINJAMA USPEVA: Nikad lakša priprema, nikad ukusniji NAPITAK! (RECEPT)

Kajsije – sočne, ukusne i mirisne. Kajsije obiluju vitaminom C i A, kalijumom, gvožđem, voćnim šećerima… Imaju malo kalorija. Od kajsija možete praviti razne poslastice i zimnicu.

Objavljeno: 28.07.2022. 14:09h

Kajsije su vrlo ukusne kada se osuše i kao takve čuvaju za zimu. Ukoliko se tokom zime uželite kajsija, suve kajsije potopite u mlaku vodu i ostavite ih da odstoje dok ne apsorbuju dovoljnu količinu vode – dok ne nabubre. Ovom prilikom delim sa vama recept za gusti sok od kajsija.

Sastojci:

1,5 kg očišćenih kajsija

250 g šećera

2 l vode

Priprema:

Kajsije izblendirajte uz postepeno dodavanje vode. Sipajte u šerpu, dodajte šećer i ostatak vode. Sok od kajsija kuvajte oko pet minuta.Količine vode i šećera možete korigovati u zavisnosti od toga da li volite gušći/slađi sok od kajsija ili ne. Gusti sok od kajsija sipajte u sterilisane flaše i stavite u dunst ili ga pasterizujte. Ukoliko ćete sok upotrebiti za par dana, nema potrebe da ga stavljate u dunst. U tom slučaju ga treba čuvati u frižideru. Prilikom služenja, sok možete dekorisati listovima matičnjaka.

(Espreso)