SJAJAN JE
ISTOPIĆE VAM SE U USTIMA, UKUS JE DA SE RASPAMETITE: Napravite LEDENI ČOKO-KAFA dezert, gotov za 10 minuta! (FOTO)
Ukoliko priželjkujete sladoled, ali vam se podjednako jede i slatkiš sa ukusom kafe i čokolade, Srećna republika je pronašla savršenu kombinaciju za vas!
Mešavina hrskave čokolade, kremaste slatke pavlake i gorke kafe će u vama probuditi pravog i istinskog sladokusca.
Donosimo vam recept za penasti ledeni čoko-kafa desert koji će očarati celu porodicu i svakog gosta.
Sastojci:
100 g tamne čokolade
100 g bele čokolade
500 ml zaslađene slatke pavlake
kesica kafe 3 u 1
par kašika mleka
80 g pti-ber keksa sa kakaom
par kašika kakao praha
čokoladni toping
Priprema:
Crnu i belu čokoladu isecite na sitne komade, pa sklonite u stranu. U dublju posudu sipajte slatku pavlaku, pa joj dodajte kafu 3u1 i dobro umutite u šlag. Četvrtasti silikonski kalup dimenzija 10x20 centimetara obložite prijanjajućom folijom tako da joj krajevi vise sa strane.
Na dno kalupa sipajte trećinu umućenog šlaga i poravnajte ga. Kakao pti-ber keks kratko potopite u mleko, pa ređajte komade keksa poprečno po sredini kalupa od početka do kraja. Preko tog sloja dodajte drugu trećinu šlaga, pa ga poravnajte.
Preko njega opet ređajte sloj kakao pti-ber keksa potopljenog u mleko. Preko drugog sloja keksa sipajte ostatak šlaga, zaravnajte ga, pa preko njega poređajte kakao pri-ber keks potpljen u mleko, ali sada uzduž, sve dok ne pokrijete celu površinu šlaga. Ovaj sloj keksa će se nalaziti na dnu deserta i služiće kao kora.
Preklopite krajeve folije preko keksa i stavite kalup u zamrzivač na 2 sata, kako bi se kolač stegao i formirao. Kada desert očvrsne, sklonite foliju sa vrha i istresite ga nežno iz kalupa na tacnu, tako da kakao keks bude na dnu. Preko vrha pospite kakao prah i prelijte kolač čokoladnim topingom. Secite ga na pravougaone kriške i poslužite ukućanima ili gostima.
(Espreso)