poslastica
STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Topiće se u USTIMA samo ako dodate 2 KAŠIKE OVOGA
Međutim, ovaj recept usvojiće svi ljubitelji brzih slatkiša, koji ukusom ne odudaraju od tradicionalno pripremljenih poslastica
Lenja pita je klasičan kolač koji se priprema u domaćinstvima širom Srbije. Verovatno će vam svaka domaćica reći da je baš njen najbolji.
Obično se pravi od korica koje se mese, a onda se između njih nanosi fil od jabuka. Međutim, ovaj recept usvojiće svi ljubitelji brzih slatkiša, koji ukusom ne odudaraju od tradicionalno pripremljenih poslastica.
Lenju pitu, pripremljenu na ovakav način, sigurno do sada niste probali.
Sastojci:
3 jaja
200 ml jogurta
200 ml ulja
150 gr šećera
300 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
fil:
1 kilogram narendanih jabuka
2 kašike otopljenog putera, ulja ili margarina
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
šećer po ukusu, ukoliko su jabuke previše kisele
2 kašike griza
prah šećer za posipanje
Priprema:
U šerpi na dve kašike masnoće izdinstajte rendane jabuke, dodajte šećer, ukoliko ima potrebe, vanilin šećer i cimet.
Dinstajte jabuke oko 10 minuta na tihoj vatri, sklonite sa šporeta, dodajte griz, promešajte i ostavite sa strane da se ohladi.
Za to vreme pripremite smesu za koru.
U sud za mućenje stavite jaja, šećer i mutite dok ne dobijete penastu smesu i kristali šećera se potpuno ne istope.
Dodajte ulje, jogurt i još jednom sve sjedinite. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa žicom za mućenje ili varjačom, sve sjedinite u glatku smesu bez grudvica.
Pleh za pečenje podmažite i pospite brašno, pa ulijte polovinu smese i pecite 10 mnuta da se uhvati korica.
Potom izvadite pleh, rasporedite sav fil od jabuka, pa prelijte drugu polovinu testa i pitu pecite još 40 minuta.
Ohladite kolač, isecite na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu, pa poslužite.