Lenja pita, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

poslastica

STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU SA JABUKAMA: Topiće se u USTIMA samo ako dodate 2 KAŠIKE OVOGA

Međutim, ovaj recept usvojiće svi ljubitelji brzih slatkiša, koji ukusom ne odudaraju od tradicionalno pripremljenih poslastica

Objavljeno: 26.07.2022. 20:02h

Lenja pita je klasičan kolač koji se priprema u domaćinstvima širom Srbije. Verovatno će vam svaka domaćica reći da je baš njen najbolji.

Obično se pravi od korica koje se mese, a onda se između njih nanosi fil od jabuka. Međutim, ovaj recept usvojiće svi ljubitelji brzih slatkiša, koji ukusom ne odudaraju od tradicionalno pripremljenih poslastica.

Lenju pitu, pripremljenu na ovakav način, sigurno do sada niste probali.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Sastojci:

3 jaja

200 ml jogurta

200 ml ulja

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

150 gr šećera

300 gr brašna

1 kesica praška za pecivo

fil:

1 kilogram narendanih jabuka

2 kašike otopljenog putera, ulja ili margarina

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta

šećer po ukusu, ukoliko su jabuke previše kisele

2 kašike griza

prah šećer za posipanje

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Priprema:

U šerpi na dve kašike masnoće izdinstajte rendane jabuke, dodajte šećer, ukoliko ima potrebe, vanilin šećer i cimet.

Dinstajte jabuke oko 10 minuta na tihoj vatri, sklonite sa šporeta, dodajte griz, promešajte i ostavite sa strane da se ohladi.

Za to vreme pripremite smesu za koru.

U sud za mućenje stavite jaja, šećer i mutite dok ne dobijete penastu smesu i kristali šećera se potpuno ne istope.

foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Dodajte ulje, jogurt i još jednom sve sjedinite. Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, pa žicom za mućenje ili varjačom, sve sjedinite u glatku smesu bez grudvica.

Pleh za pečenje podmažite i pospite brašno, pa ulijte polovinu smese i pecite 10 mnuta da se uhvati korica.

Potom izvadite pleh, rasporedite sav fil od jabuka, pa prelijte drugu polovinu testa i pitu pecite još 40 minuta.

Ohladite kolač, isecite na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu, pa poslužite.