predlog za desert
OVAKO ENGLEZI SPREMAJU SLATKU PITU: Nema PEČENJA, FIL je POSEBAN, se TOPI U USTIMA (RECEPT)
Za pripremu banofi pite ne koristite prezrele banane
Banofi pita je kultna britanska poslastica bez pečenja koja savršeno združuje ukuse banane i karamela, a dolazi od spoja reči banane i tofi. Zagarantovan je uspeh i uživanje u kremastom dezertu predivnog ukusa.
Priprema
Za podlogu:
1.
Dno okruglog kalupa za pite ( 23 – 25 cm) obložite papirom za pečenje.
2.
Poluslatki keks sameljite u fini prah. Dodajte im rastopljeni maslac i sve dobro izmešajte kako bi se povezalo u kompaktnu smesu.
3.
Ovu smešu prebacite u pripremljeni kalup za pite pa je prstima utisnite i rasporedite po celom kalupu. Pažljivo utisnite smesu u kalup, te sve izravnajte zadnjom stranom viljuške.
4.
Odložite u zamrzivač na sat vremena kako bi se podloga dobro stisnula.
Za tofi krem:
1.
U zdelici pomešajte puding od karamele, smeđi šećer i 50 ml mleka.
2.
Preostalo mleko stavite da se kuva na umerenoj vatri. Kada mleko prokuva sklonite ga s vatre pa mu dodajte mešavinu pudinga i šećera. Sve dobro izmešajte mutilicom.
3.
Vratite na laganu vatru i kuvajte neprestano mešajući dok ne postane gusto. Kuvano prebacite u čistu zdelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi.
4.
Slatku pavlaku mikserom izradite u čvrsti šlag pa mu dodajte ohlađeni tofi puding.
5.
Sve nastavite mešati dok se sastojci ne povežu u glatku i prozračnu kremu.
6.
Ovaj krem rasporedite preko pripremljene podloge od keksa.
7.
Na krem složite banane narezane kolutiće, sve premažite tučenim slatkom pavlakom i ukrasite tamnom čokoladom i komadićima karamele.
Posluživanje
Ohladite i poslužite.
Savet
Za pripremu banofi pite ne koristite prezrele banane.
(Espreso / coolinarka.com)