za ručak
OVAKO GRCI SPREMAJU GULAŠ: Oboriće vas sa NOGU, tajna je u KOMBINACIJI ovih SASTOJAKA (RECEPT)
Ova grčka verzija će vas oduševiti
Goveđi ili juneći gulaš (giouvetsi ili youvetsi) omiljeno je grčko porodično jelo u kojem se generacijama uživa vikendima i za praznike. Uvek se sprema uz testeninu, obično uz onu sitnu pod imenom "orzo" a ukus je neponovljiv.
Gulaš je jelo "na kašiku" koje je uvek super ideja za ručak. Ova grčka verzija će vas oduševiti.
1 kg teletine ili junetine za gulaš
2 glavice luka
400 g pelata
2 kašike pirea od paradajza
1 kašičica šećera
1 čaša crnog vina
1 štapić cimeta
250 g sitne testenine
100 g feta sira
maslinovo ulje
Priprema:
Osušite meso. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani luk i šargarepu pa pet minuta propržite na srednje laganoj vatri. Pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kocke pa ga pržite sa svih strana.
Umešajte pire od paradajza, propržite pa ulijte vino. Sačekajte da vino ispari. Dodajte pelate, šećer, štapić cimeta i dobar prstohvat soli i bibbera te toliko vode da prekrije meso. Smanjite vatru i pržite poklopljeno oko 45 minuta ili dok meso ne omekša i skuva se. Povremeno promešajte i dolijte vodom.
Testeninu popržite na maslinovom ulju. Prebacite meso i testeninu u pleh. Izvadite štapić cimeta i promešajte. Po potrebi dolijte toliko vode da testenina bude pokrivena.
Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa pola sata. Sklonite foliju, po potrebi dodajte čašu vode i vratite u rernu na još 15 minuta. Pospite izmrvljenom fetom i uživajte.
(Espreso / Noizz Food)