Grčki gulaš, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

za ručak

OVAKO GRCI SPREMAJU GULAŠ: Oboriće vas sa NOGU, tajna je u KOMBINACIJI ovih SASTOJAKA (RECEPT)

Ova grčka verzija će vas oduševiti

Objavljeno: 21.07.2022. 19:15h > 19:26h

Goveđi ili juneći gulaš (giouvetsi ili youvetsi) omiljeno je grčko porodično jelo u kojem se generacijama uživa vikendima i za praznike. Uvek se sprema uz testeninu, obično uz onu sitnu pod imenom "orzo" a ukus je neponovljiv.

Gulaš je jelo "na kašiku" koje je uvek super ideja za ručak. Ova grčka verzija će vas oduševiti.

1 kg teletine ili junetine za gulaš

FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

2 glavice luka

2 šargarepe

400 g pelata

2 kašike pirea od paradajza

foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

1 kašičica šećera

1 čaša crnog vina

1 štapić cimeta

250 g sitne testenine

foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

100 g feta sira

maslinovo ulje

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

Osušite meso. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte naseckani luk i šargarepu pa pet minuta propržite na srednje laganoj vatri. Pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kocke pa ga pržite sa svih strana.

Umešajte pire od paradajza, propržite pa ulijte vino. Sačekajte da vino ispari. Dodajte pelate, šećer, štapić cimeta i dobar prstohvat soli i bibbera te toliko vode da prekrije meso. Smanjite vatru i pržite poklopljeno oko 45 minuta ili dok meso ne omekša i skuva se. Povremeno promešajte i dolijte vodom.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

Testeninu popržite na maslinovom ulju. Prebacite meso i testeninu u pleh. Izvadite štapić cimeta i promešajte. Po potrebi dolijte toliko vode da testenina bude pokrivena.

foto: Printscreen/Youtube/Kuhar Ivica

Prekrijte aluminijskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa pola sata. Sklonite foliju, po potrebi dodajte čašu vode i vratite u rernu na još 15 minuta. Pospite izmrvljenom fetom i uživajte.

(Espreso / Noizz Food)