napravite danas
AKO NISTE PROBALI GRČKU PORTOKALOPITU, SADA JE PRAVO VREME: Oboriće vas sa nogu samo tako (RECEPT)
Kada je pečena izvadite iz rerne, izbockajte čačkalicom, prelijte sirupom i ostavite da se ohladi i upije sirup
Sastojci
kore za pitu 500 g
jaja 4
jogurt 350 ml
šećer 125 g
kora pomorandže od 3
ulje 250 ml
prašak za pecivo 1 kesica
ekstrakt vanile 1 kašičica
Za sirup:
šećer 400 g
sok od pomorandže 3
voda 500 ml
Kako pripremiti
Od pomorandže izrendajte koru i iscedite sok. U šerpu sipajte šećer, dodajte sok, vodu, promešajte i kuvajte na jačoj vatri dok ne provri, zatim smanjite na srednju vatru, kuvajte još 20 minuta i skinite sa šporeta. Kore prstima iscepkajte na manje komade. Iscepkane kore pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni uz povremeno mešanje kako bi se kore ravnomerno ispekle oko 10-15 minuta. U posudi penasto umutite jaja i šećer.
Dodajte ulje, jogurt, prašak za pecivo, ekstrakt vanile, rendanu koru i mikserom sve lepo umutite. Prosušene kore iz rerne stavite u umućeni fil i sve izmešajte. Pleh dimenzija 35x20cm podmažite uljem. Pripremljenu smesu sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 45 minuta dok ne porumeni. Kada je pečena izvadite iz rerne, izbockajte čačkalicom, prelijte sirupom i ostavite da se ohladi i upije sirup.
(Espreso/ Zena)