SJAJNA JE
SRPSKI RECEPT ZA ČOKOLADNU SALAMU: Odlična je uz KAFU, komšinica će ODLEPITI ZA NJOM! (RECEPT)
Ako vam se gricka nešto uz kafu, ova poslastica je kao stvorena za vas!
Želite da spemite nešto jednostavnom, slatko i lako, a nemate previše vremena? Donosimo vam recept za savršenu slatku čokoladnu salamu kojoj niko neće odoleti.
Sastojci:
240 g pti-ber keksa
100 g putera
120 ml mleka
2 kašike kakao praha
150 g tamne čokolade
50 g seckanih oraha
šećer u prahu
Priprema:
U dublju vatrostalnu činiju sipajte pri-ber keks koji ste prethodno izlomili na sitnije komade. U šerpicu stavite puter, sipajte mleko i dodajte kakao prah, pa izmešajte. Zagrevajte na ringli sve dok ne provri i dok se puter ne istopi i ne sjedini sa kakaom i mlekom. Sklonite smesu sa ringle, pa dok je još topla, u nju dodajte tamnu čokoladu i mešajte dok se ne istopi.
Prelijte keks čokoladnom smesom, pa u dublju činiju dodajte i seckane orahe. Sve dobro izmešajte, kako bi keks upio čokoladnu tečnost. Na dasku za sečenje ili preh stavite prijanjajuću foliju, pa po sredini sipajte smesu za slatkiš i pravilno je rasporedite.
Zamotajte krajece folije, tako da od smese formirate salamu. Ostavite vašu slatku salamu da se hladi i steže u frižideru najmanje dva sata. Dasku za sečenje pospite šećerom u prahu, salamu izvadite iz frižidera, skinite joj foliju, pa je uvaljajte u prah šećer.
Salamu secite na kolutove debljine 1 do 2 centimetra. Na poprečnom preseku ćete videti komade keksa i orahe. Poslužite ove slatke kolutove na ukrasnoj tacni i ponudite ih gostima uz kafu.
(Espreso)