poslastica
OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA SULTANOVU SARMU: Kolač se TOPI U USTIMA, tajna je u SPREMANJU FILA
Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti
Napravite sultanove sarme, izvrsna poslastica.
Sastojci:
1l mleka
1 šoljica brašna ( za kafu, ne najmanja starinska, nego malo veća, slika je dole)
1,5 šoljica gustina
2 šoljice šećera
2 pune kašika kakaoa
1 vanilin šećer
50 gr margarina
100 gr kokosa
Za fil:
100 – 150 ml slatke pavlake ( ili 100 gr šlaga izmućenog sa kiselom vodom )
Priprema:
Pomešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i 250 – 300 ml mleka.
Ostatak staviti da provri.
Kad mleko provri zakuvati smesu i mešati.
Prvo je retka, pa ima malo grudvica, pa se stegne i grudvice nestanu.
Meni se lepila za šerpu pa sam stalno morala energično da mešam.
Skloniti sa vatre i dodati margarin pa mešati dok se skroz ne sjedine. U početku izgleda vodeno ali se lagano spajaju.
U veliki pleh posuti sav kokos i rasporediti ravnomerno svuda, protresite tepsiju levo – desno.
Preko kokosa istresati skuvani “puding”.
Šarajte svuda, po celoj tepsiji, da što manje razvlačite.
Kada uspete i razvučete ravnomerno svuda ostavite da se ohladi, pa stavite 30 minuta u frižider.
Ulupajte slatku pavlaku ili šlag pa premažite preko “pudinga” .
Isecite u štrafte i uvijajte Uvijete u krug, pa presečete.
Desnom rukom držite a levom nožem presečete.
Prvu slatku sarmu ne možete dodatno uvaljati u kokos koji je dole nego nju sklonite na tacnu.
Svaku sarmu još malo uvaljati u kokos koji je ispod i posuti još sa tim kokosom.
Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti.
Prijatno.
(Espreso / Domaćirecepti.net)