ananas
OGROMAN ŠOK! Evo šta će vam se desiti sa JEZIKOM ako pojedete OVO VOĆE
Ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami – to se dešava gotovo svima
Ananas je jedno od najopornijih voća za grickanje, a istovremeno može uzrokovati bol u ustima i jeziku zbog enzima koji su njegov sastavni deo.
Iritacija je uzrokovana kombinacijom enzima u ananasu koji se nazivaju bromelijan, a koji razgrađuju proteine i u suštini napadaju vaš jezik, obraze i usne pri kontaktu. Ali kada ga jednom sažvaćete i progutate, i vaša pljuvačka i želučana kiselina ih preuzimaju.
Dakle, ako vas bole usta nakon što jedete sirovi ananas, niste sami – to se dešava gotovo svima. Dobra vest je da vaš jezik obnavlja te proteine i aminokiseline, tako da neće dugo trajati.
Nije tajna da voće i povrće sadrže enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate. To je jedan od mnogih razloga zašto su tako dobri za naše zdravlje.
Neki proizvodi, međutim, sadrže veće količine enzima od prosečne, uključujući papaju, kivi, grožđe, smokve, avokado, hurme, banane i mango. Zato se limun, ananas i drugi citrusi koriste kao marinade i omekšivači mesa.
Ukoliko se pitate zašto se ova pojava ne dešava kada kuvate voće ili ga dodajete u poslastice od ananasa? Zagrevanje, pečenje, prženje - sve te metode uzrokuju hemijsku reakciju koja eliminiše enzime i ostaje nam slađe voće.
Espreso / Klix.ba