slatki greh
OKO NJE SE SVI OTIMAJU ZA PARČE: Originalni recept za Reformu KIDA koliko je dobar, tražićete JOŠ!
Desert koji je možda i najpopularniji na našim prostorima sa pravom nosi ime "kraljice svih torti".
Gotovo da nije moglo da se zamisli bilo koje slavlje ranije, a da se na stolu ne nađe Reform torta.
Desert koji je možda i najpopularniji na našim prostorima sa pravom nosi ime "kraljice svih torti".
A kao kod svih velikih stvari, tako se dešava da i ovu tortu prati nekoliko legendi o njenom nastanku. Čak i strani sajtovi pišu o ovom neodoljivom slatkišu pokušavajući da dopru do osnivača recepta.
Do danas je to ostala misterija, ali se zato baziraju svi na imenu. Neki kažu da je donela reformu svojim jedinstvenim ukusom, dok je druga tvrdnja da ju je napravila jedna partizanka u čast reformi, koje su se desile posle II svetskog rata.
Postoji i podatak da je Reforma torta osmišljena u Francuskoj, za potrebe francuskog kralja Filipa kome su dosadile standardne poslastice toga vremena. Ipak, i ovaj podatak je ostao samo na spekulacijama.
Pa ko god da ju je napravio - hvala mu za ovaj predivan recept.
Potrebno je:
za koru:
12 belanaca
12 kašika šećera
2 kašike brašna
2 kašike ulja
300 g mlevenih oraha
Za fil:
12 žumanaca
1 jaje
13 kašika šećera
200 g čokolade za kuvanje
125 g margarina
125 g maslaca
kesica vanilin šećera
Priprema:
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati kašiku brašna, kašiku ulja i 12 kašika mlevenih oraha. Lagano izmešati varjačom. Usuti u pleh (35 x 25 cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C. Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se ohlade, iseci uzduž, od jedne se dobiju dve, 35 x 12,5 cm.
Žumanca i 1 jaje dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, sipati u šerpu i kuvati na pari oko 15 minuta, uz neprestano mešanje. Pred kraj kuvanja, kad varjača već počne da ostavlja trag po dnu šerpe, dodati čokoladu za kuvanje i mešati da se otopi. Maslac i margarin umutiti, pa izmiksati sa dobro ohlađenim filom.
Na tacnu staviti koru, preko fil (četvrtinu ukupne količine), opet koru, pa fil... 4 kore, 4 reda fila. Tortu filom završiti i ukrasiti je.
(Espreso/Noizz)