preukusan je!
SRBI GA MASOVNO PRAVE, BOLJI JE OD KUPOVNOG: Recept za DOMAĆI KEČAP će vas oduvati
Ukoliko vaša deca obožavaju da stavljaju kečap u svako jelo, pripremite im omiljeni dodatak u kućnoj radinosti
Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit… Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog testa, kao i uz meso i skrobno povrće.
Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti.
Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.
Sastojci:
5 kg paradajza
300 g šećera
100 g soli
150 g gustina
100 ml sirćeta
malo origana
2 g konzervansa
Priprema:
Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.
Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.
Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)