Kečap, Foto: Profimedia

preukusan je!

SRBI GA MASOVNO PRAVE, BOLJI JE OD KUPOVNOG: Recept za DOMAĆI KEČAP će vas oduvati

Ukoliko vaša deca obožavaju da stavljaju kečap u svako jelo, pripremite im omiljeni dodatak u kućnoj radinosti

Objavljeno: 19.07.2022. 10:19h

Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit… Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog testa, kao i uz meso i skrobno povrće.

Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti.

Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.

foto: Profimedia

Sastojci:

5 kg paradajza

300 g šećera

100 g soli

150 g gustina

100 ml sirćeta

malo origana

2 g konzervansa

foto: Profimedia

Priprema:

Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.

Prijatno!

(Espreso/Telegraf)