Krompir, Foto: Espreso.co.rs

OPREZ

SVI SRBI SU UPOZORENI NA OVAKAV KROMPIR: U sebi SADRŽI 1 OPASNU STVAR, evo šta može da VAM SE DESI

Uprkos svojim prednostima, veoma je važno da vodite računa kako ga pripremate

Objavljeno: 18.07.2022. 19:46h

Možda ćete se iznenaditi, ali krompir sadrži jako malo kalorija, pa kao kuvan ili pečen predstavlja zdrav obrok. Zdrav je izbor hranljivih materija, a bogat je i vlaknima.

Uprkos svojim prednostima, veoma je važno da vodite računa kako ga pripremate.

Kako čuvati krompir?

Krompir najviše voli temperaturu od 7 do 10 stepeni, ali danas najveći broj nas nema hladnu ostavu za čuvanje hrane, pa je neophodno pronaći adekvatne uslove za čuvanje hrane, a da nije frižider u pitanju.

FOTO: Printsceen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ MammaMia Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Temperatura u frižideru je najčešće 4 stepena i ipak je hladnija nego što krompiru prija, pa se, pod uticajem hladnoće, skrob iz krompira pretvara u šećer. Zbog toga se krompir teže kuva, može potamneti, a menja se i njegov ukus i tekstura.

S druge strane, na isuviše toplom mestu, krompir će početi da klija.

Nikako ga ne treba čuvati sa ovom namirnicom!

Krompir i luk ne treba ih držati zajedno jer će tako brže proklijali. Ni jednu ni drugu namirnicu ne treba čuvati u frižideru, već ih je neophodno razdvojiti.

Dobar trik za očuvanje svežine

foto: Printscreen/Youtube/Lekovite Biljke

Savet je da par jabuka stavite u istu kutiju sa krompirom. Pokazalo se da tako krompir, duže zadržava svežinu.

Da li krompir može da bude opasan?

Zeleni krompir sadrži velike količine solanina, toksične hemikalije koja može da izazove proliv, povraćanje, mučninu, ali i glavobolju. U ekstremnim situacijama može dovesti do paralize ili halucinacija, mada je to zaista retkost.

foto: Espreso.co.rs

Krompir postaje zelen zbog visoke količina hlorofila. Hlorofil je u suštini bezopasan po zdravlje, ako primetite intenzivnu zelenu boju, to je signal da je količina solanina, koji se proizvodi u isto vreme kada i hlorofil, povećana.

Najbolje je da odstranite taj deo na krompiru, jer ovaj otrov može da izdrži visoke temperature čak i kada pravite pomfrit u dubokom, vrelom ulju.

(Espreso / Krstarica)