Foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

tradicionalna poslastica

OVO JE ORIGINALNI RECEPT ZA RUŠTULE: Naše BAKE znaju TAJNU hrskavog TESTA, zapišite RECEPT

Glavna karakteristika ruštula je da moraju biti hrskave

Objavljeno: 16.07.2022. 11:17h > 11:29h

Ovaj mediteranski kolač se priprema dužinom celog Jadrana, od bokeljskih do dalmatinskih domaćica. Ruštule se često pripremaju za praznike i razne svečanosti, a prave se od jednostavnog testa koje se seče na tanke trake, zaveže u čvor pa se onda testo prži.

FOTO: Printscreen/Youtube/Prakticna zena
FOTO: Printscreen/Youtube/Prakticna zena
FOTO: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Poslastica je svuda ista, ali opet drugačija. Razlikuju se bokeljske ruštule od onih dalmatinskih kroštula, ali ćete zato svuda čuti da su baš njihove najbolje od svih. Crnogorsko pleme Paštrovići tvrde da su njihove ruštule autentične i da se nigde više ne prave baš takve i da su ruštule kakve oni prave zapravo i najbolje. Glavna karakteristika ruštula je da moraju biti hrskave.

foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Sastojci:

  • 500g brašna
  • 5 jaja
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mleka
  • prašak za pecivo
  • 3 kašike rakije
  • narendana korica limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Priprema

Prvo pomešati brašno i prašak za pecivo. Zatim umutiti jaja, šećer, mleko, narendanu koricu limuna, rakiju i ulje. Nakon što je smesa sjedinjena postepeno dodavati brašno i mešati sve dok testo ne postane elastično.

Testo prebaciti na radnu ploču posutu brašnom, doraditi ga još par minuta, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Testo podeliti na dva ili više delova i svaki deo razviti oklagijom na debljinu od 5mm. Potom seći trakice (15x2cm). Trakice možete zavezati u čvor ili ih raseći po sredini, pa provući jedn kraj kroz prorez ili samo ostaviti prorez po sredini.

foto: Printscreen/Youtube/Prakticna zena

Peći u ulju 2-3 minuta sa obe strane, trebalo bi da budu svetlo zlatne boje. Ruštule vaditi na papirni ubrus kako bi uklonili višak masnoće. Pre služenja tople ruštule posuti šećerom u prahu. Ako vam ruštule kojim slučajem preostanu, čuvati ih u limenoj kutiji za keks.

"Starinski recepti kažu koliko jaja, toliko šećera isto toliko kašika mleka i ulja. Muti se ručno dok te ruka ne zaboli pa se tada narenda kora limuna i doda obavezna rakija, kad se ruštule napiju rakije, neće piti previše ulja (veoma koristan savet)".

Napomena: Postoji veliki broj različitih recepta. Radite po receptu koji se vama učini prijemčivim. Ovo je više podsetnik šta sve kulinari rade širom sveta.

(Espreso / NajŽena)