njama
OVAKO SE PRAVE TRADICIONALNE TORTILJE: I Meksikanci bi vam tražili recept!
Nesvakidašnje jelo koji bi svako probao, od 7 do 77!
Osnovni recept za tortilje Meksička tortilja je tradicionalni tanki hleb koji može posluži kao podloga za razne nadeve. Osnovni recept za tortilje treba svako da zna.
SASTOJCI:
3 šolje brašna
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1/3 šolje ulja
1 šolja mlake vode
PRIPREMA:
U dubljoj posudi pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje i vodu i umesite sastojke u glatko testo. Prebacite testo na sto posut brašnom, dodatno ga umesite i podelite u više manjih delova. Prekrijte delove testa kuhinjskom krpom, ostavite da odstoje oko 2 sata, a potom ih oklagijom istanjite i razvucite u krug na stolu posutim brašnom. Pazite da veličina razvučenog testa odgovara veličini grejne ploče na aparatu za palačinke! Na zagrejanom aparatu za palačinke pecite testo za tortilje dok obe strane ne porumene i ne dobiju braonkaste tačkice po sebi. Tortilje nafilujte po želji i poslužite tople, hladne ili ih zamrznite za kasniju upotrebu.
Zanimljivosti:U Meksiku i Centralnoj Americi, tortilja je vrsta hrskavog, tankog, beskvasnog testa napravljenog od fino mlevenog kukuruza. Reč tortilja potiče od španske reči koja nosi značenje – tanki okrugli hleb. U Gvatemali i Meksiku postoje tri boje kukuruznog testa: bela, žuta i plava.
Tradicionalna jela koja uključuju tortilje su:
Takosi: tortilja se koristi kao sendvič.
Enčilada: tortilja sadrži brojne priloge, oboložena je sosem i peče se u pećnici.
Čilakiles: tanke pržene tortilje, premazane sosom koje se peku u pećnici.
Kesadiljas: pržene trouglaste tortilje sa prelivima, sosevima, mesom i drugim dodacima.
Meksički doručak: pržena jaja na prženim tortiljama sa paradajzom, papričicama i avokadom.
Prijatno!
(Espreso/Fagor.rs)