preukusno
OVAKAV NEMA NI KOD BAKE: Recept za domaći sok od VIŠANJA, da vam pamet stane
Napravite domaći sok od višanja koji je idealno osveženje za tople dane.
Višnje su jedna od omiljenih voćki koja se upotrebljava tokom cele godine. Ipak, sezona im kratko traje i većina se trudi da ih iskoristi sveže, kako za jelo tako i za kolače, a deo se odlaže u zamrzivač.
Po ovom receptu su naše bake pravile sok koji smo svi kao deca obožavali da pijemo.
Sastojci:
3 kg višanja
2,5 l vode
1 kesica limuntusa
1 kg šećera po litri dobijenog soka
Priprema:
Višnje očistite od peteljki i dobro operite. Stavite ih u posudu sa limuntusom i vodom. Izgnječite višnje, pa posudu poklopite i ostavite na hladnom mestu da odstoje 24 sata. Posle tog vremena, višnje procedite i izmerite količinu tečnosti koju ste dobili. Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i dobro izmešajte da se istopi. Stavite na šporet i kuvajte na umerenoj temepraturi. Kada se pojavi pena, uklonite je. Nastavite sa kuvanjem soka još pet minuta posle skidanja pene. Staklene flaše za sok dobro operite, osušite i sterilišite u rerni na 150 stepeni, oko 5 minuta. Vruć sok sipajte u vruće flaše. Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
(Espreso/StvarUkusa)