Bela čorba, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

NAPRAVITE

OVAKO SE SPREMA SRPSKA TRADICIONALNA BELA ČORBA: Puna je VITAMINA, jedno SVEŽE POVRĆE daje AROMU (RECEPT)

Tradicionalna bela kisela čorba sjajan je saveznik u čuvanju imuniteta, a i nezaobilazan je deo svakog pravog ručka i svi će sipati još jedan tanjir

Objavljeno: 15.07.2022. 16:04h

Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe.

Domaća čorpa puna povrća i mesa, pravi je način da okrepite organizam i ugrejete stomak. Tradicionalna bela kisela čorba sjajan je saveznik u čuvanju imuniteta, a i nezaobilazan je deo svakog pravog ručka i svi će sipati još jedan tanjir.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes
FOTO: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Sastojci:

300 g junetine

300 g piletine

2 glavice crnog luka

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

3 šargarepe

1 veza zeleni

180 g kisele pavlake

svež peršun

2 lovorova lista

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

2 žumanca

1 kašika brašna

1 limun

so, biber u zrnu

Priprema:

Sitno naseckajte luk i malo ga prodinstajte na ulju da bude staklast. Kada je gotov, prelijte ga sa pola šoljice vode i pustite da voda ispari. Kada je voda isparila, ponovo sipajte pola šolje vode i pustite da ispari. Na ovaj način luk neće plivati po čorbi. Potom u luk dodajte naseckano meso i propržite ga. Kada je meso gotovo dodajte krupnije isečenu šargarepu i peršun, celer i paštrnak.

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Kada je povrće prodinstano, premestite sve u lonac ili ako ste dinstali u loncu ostaviti tu i dodajte biber u zrnu, lovorov list, pa nalitijte vodom da pokrije sadržaj lonca. Posolite po ukusu i kuvajte neka dva sata na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Po potrebi dolivajte po malo vode.

foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

Kada je skuvano, dodajte još vode, začinite ako je potrebno još, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo hladne vode. Umutiti viljuškom žumanca, dodajte kiselu pavlaku, sklonite lonac sa ringle i to sipajte u čorbu uz stalno mešanje. Na kraju dodajte sok od limuna i sve dobro promešajte.

(Espreso / Stvar ukusa)