NAPRAVITE
OVAKO SE SPREMA SRPSKA TRADICIONALNA BELA ČORBA: Puna je VITAMINA, jedno SVEŽE POVRĆE daje AROMU (RECEPT)
Tradicionalna bela kisela čorba sjajan je saveznik u čuvanju imuniteta, a i nezaobilazan je deo svakog pravog ručka i svi će sipati još jedan tanjir
Nekad se ručak nije mogao zamisliti bez prave domaće bele čorbe.
Domaća čorpa puna povrća i mesa, pravi je način da okrepite organizam i ugrejete stomak. Tradicionalna bela kisela čorba sjajan je saveznik u čuvanju imuniteta, a i nezaobilazan je deo svakog pravog ručka i svi će sipati još jedan tanjir.
Sastojci:
300 g junetine
300 g piletine
2 glavice crnog luka
3 šargarepe
1 veza zeleni
180 g kisele pavlake
svež peršun
2 lovorova lista
2 žumanca
1 kašika brašna
1 limun
so, biber u zrnu
Priprema:
Sitno naseckajte luk i malo ga prodinstajte na ulju da bude staklast. Kada je gotov, prelijte ga sa pola šoljice vode i pustite da voda ispari. Kada je voda isparila, ponovo sipajte pola šolje vode i pustite da ispari. Na ovaj način luk neće plivati po čorbi. Potom u luk dodajte naseckano meso i propržite ga. Kada je meso gotovo dodajte krupnije isečenu šargarepu i peršun, celer i paštrnak.
Kada je povrće prodinstano, premestite sve u lonac ili ako ste dinstali u loncu ostaviti tu i dodajte biber u zrnu, lovorov list, pa nalitijte vodom da pokrije sadržaj lonca. Posolite po ukusu i kuvajte neka dva sata na umerenoj vatri uz povremeno mešanje. Po potrebi dolivajte po malo vode.
Kada je skuvano, dodajte još vode, začinite ako je potrebno još, dodajte kašiku brašna razmućenu u malo hladne vode. Umutiti viljuškom žumanca, dodajte kiselu pavlaku, sklonite lonac sa ringle i to sipajte u čorbu uz stalno mešanje. Na kraju dodajte sok od limuna i sve dobro promešajte.
(Espreso / Stvar ukusa)