Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

ZA DORUČAK

GIBANICA NA STARINSKI NAČIN: Osim SIRA dodajte i OVO, bake ZNAJU TAJNI SASTOJAK (RECEPT)

Umutite jaja, dodajte im ulje, vodu, prašak za pecivo, pavlaku i izdrobljen sir, pa sve dobro sjedinite

Objavljeno: 14.07.2022. 15:34h > 15:36h

Među svim pitama, ona sa sirom jedna je od najčešćih koja će se naći na trpezama širom Srbije. Popularnu gibanicu svaka domaćica pravi po svom receptu, a Telegraf vam prenosi onaj pomoću kog ćete pitu napraviti za tili čas i koja će se dopasti svim ukućanima.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković
FOTO: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

500 gr tankih kora

300 gr sira

200 ml pavlake

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

100 dl vode (obične ili kisele)

kesica praška za pecivo

3 jaja

7 supenih kašika ulja

soli po ukusu

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Umutite jaja, dodajte im ulje, vodu, prašak za pecivo, pavlaku i izdrobljen sir, pa sve dobro sjedinite. Ukoliko je sir skroz neslan, obavezno posolite fil.

Ostavite sa strane pet kašika tečnog dela fila za prelivanje gibanice.

Tepsiju premažite uljem, stavite dve kore, sipajte malo fila, pa narednu koru blago zgužvajte i stavite preko fila. Na isti način ređajte kore i fil dok ih sasvim ne utrošite. Poslednju koru stavite ravno preko pite, bez gužvanja.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Gibanicu isecite na kocke, prelijte mešavinom vode i ulja, pa pecite na 180 stepeni dok ne porumeni (otprilike 35 minuta).

Sačekajte da se gibanica malo prohladi, pa je isecite po kockama koje ste prethodno obeležili i služite.

foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Prijatno!

(Espreso / Telegraf)