OTKRIVAMO
BELI LUK POTRAJAĆE I DO POLA GODINE: Jedna stvar je KLJUČNA, a sigurno je NISTE ZNALI!
Beli luk je jedna od namirnica koju najčešće koristimo u kuhinji i bilo bi odlično da otkrijemo tajnu kako da nam nam što duže potraje.
Evo nekoliko saveta:
Beli luk koji kupujete u prodavnicama je zapravo sušeni beli luk. Sušeni beli luk trajaće pet do šest meseci, ako se pravilno skladišti. Zahvaljujući ljusci belog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost, pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.
Bilo bi dobro da ga čuvate celog, bez ljuštenja ili odvajanja čenova. Kad odvojite čen od ostatka glavice, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana.
Čuvajte ga na suvom i hladnom mestu, gde je nema vlage. Beli luk možete držati u delu frižidera gde je manja vlaga.
Ako belog luka kod kuće imate u velikoj količini, pre nego što omekša, možete ga sačuvati tako što ćete ga ukiseliti ili zamrznuti.
(Espreso/Krstarica)