Baklava, Foto: Printscreen/Instagram/sevdanin_mutfagi_evyapimi
preukusno
OTKRIVAMO RECEPT ZA PRAVU TURSKU BAKLAVU: Posle njega, svaka druga je PIŠI PROPALO (FOTO)
Na vama je samo da odlučite da li želite baklave sa pistaćima, kokosom, čokoladom ili orasima.
Objavljeno: 20.07.2022. 16:38h
> 16:50h
Praktikant1
Postoji mnogo različitih recepata za baklave, a mi vam donosimo jedan direktno iz Turske.
TESTO:
- 2 kašike putera
- 1 jaje
- 1 kašika jogurta
- 2 kašike sirćeta
- 1 šolja ulja
- 1 kašičica mleka
- 1 čaša vode
- 5,5 šolje brašna.
ŠERBET:
- 4 šolje šećera
- 4,5 šolje vode
- limun
(pomešajte šećer i vodu, sačekajte da proključa, dodajte malo limunovog soka i kuvajte još 12-13 minuta)
- merna šolja 200 ml
- čaša od 100 ml
Za podmazivanje: 250-300 g putera.
Za punjenje: pistaći, orasi, kokos i rendana čokolada.
Priprema:
Umesite testo i razvucite kore. Pospite punjenjem po želji i urolajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni, sa pokrivenim gornjim delom i ventilatorom 40-45 minuta, ali može da varira od rerne do rerne.
Prelijte vruću baklavu šerbetom, biće hrskavije.
Kako to izgleda u praksi, pogledajte u snimku:
(Espreso/Informer)