MORATE PROBATI
DOMAĆI SOK OD KAJSIJA, SPREMA SE NIKAD LAKŠE! U njega dodajte OVO i svi će vam tražiti RECEPT
Kajsije kao ukusno stono voće koje nam nude mnoge mogućnosti pripreme za uživanje u njenim ukusima tokom cele godine. Od pravljenja kompota, džemova, marmelade do rakija i sokova.
U nastavku vam donosimo klasičan recept za sok od kajsije koji uz naše preporuke otvara prostor i vašu kreativnost. Ponudićemo vam i recepte za sok od kajsije bez konzervansa u kombinaciji sa pomorandžom i zanimljivom zamenom za zaslađivanje soka od uobičajenog belog ili smeđeg šećera.
Ukoliko niste raspoloženi za dugo kuvanje (iako su procesi sterilizacije i pasterizacije i dalje neophodni za očuvanje!), donosimo vam recept za osvežavajući sok od suvih kajsija sa Bliskog istoka.
Sastojci
1 kg kajsije
1 l vode
200 g šećera
1 kašika limunske kiseline
na vrhu kašičice konzervansa
Priprema
Operite i očistite kajsije. U slučaju da koristite kupovne preporučamo uklanjanje kože.
Isecite ih i izmiksajte u kašu.
U šerpi pomešajte vodu i šećer i kuvajte do ključanja.
Kada provri, dodajte dobivenu kašu od kajsija.
Sve zajedno kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri.
Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu i konzervans i dobro promešajte.
Vrući sok sipajte u prethodno sterilisane flaše i ohladite na sobnoj temperaturi.
(Espreso)