Sok od kajsija, Foto: Printscreen Youtube / Jelajelena Petrovic

MORATE PROBATI

DOMAĆI SOK OD KAJSIJA, SPREMA SE NIKAD LAKŠE! U njega dodajte OVO i svi će vam tražiti RECEPT

Kajsije kao ukusno stono voće koje nam nude mnoge mogućnosti pripreme za uživanje u njenim ukusima tokom cele godine. Od pravljenja kompota, džemova, marmelade do rakija i sokova.

Objavljeno: 12.07.2022. 19:33h

U nastavku vam donosimo klasičan recept za sok od kajsije koji uz naše preporuke otvara prostor i vašu kreativnost. Ponudićemo vam i recepte za sok od kajsije bez konzervansa u kombinaciji sa pomorandžom i zanimljivom zamenom za zaslađivanje soka od uobičajenog belog ili smeđeg šećera.

Ukoliko niste raspoloženi za dugo kuvanje (iako su procesi sterilizacije i pasterizacije i dalje neophodni za očuvanje!), donosimo vam recept za osvežavajući sok od suvih kajsija sa Bliskog istoka.

Sastojci

1 kg kajsije

1 l vode

200 g šećera

1 kašika limunske kiseline

na vrhu kašičice konzervansa

Priprema

Operite i očistite kajsije. U slučaju da koristite kupovne preporučamo uklanjanje kože.

foto: Profimedia

Isecite ih i izmiksajte u kašu.

U šerpi pomešajte vodu i šećer i kuvajte do ključanja.

Kada provri, dodajte dobivenu kašu od kajsija.

Sve zajedno kuvajte 10 minuta na srednjoj vatri.

Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu i konzervans i dobro promešajte.

Vrući sok sipajte u prethodno sterilisane flaše i ohladite na sobnoj temperaturi.

(Espreso)