Kolač Karpati, Foto: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

DA POLIŽEŠ PRSTE!

ZA PRAVE SLADOKUSCE: Karpati - kolač fantastičnog IZGLEDA I UKUSA kome nećete ODOLETI! (RECEPT)

Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda dobio i ime

Objavljeno: 10.07.2022. 19:38h

Karpati su jedan od najukusnijih kremastih kolača koji spaja ukus kreme i voća. Ima vrlo poseban izgled koji zbog naboranih kora i šećera u prahu podseća na planinu pokrivenu snegom, pa je otuda dobio i ime.

Sastojci

Za testo:

2 dl vode

125 g margarina

1 čaša od 2 dl brašna

5 jaja

so

FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

Fil:

3 kesice puding od vanile

2 kašike brašna

1 l mleka

100 g šećera

250 g margarina sa ukusom vanile

2 kašike šlaga

Fil II:

1/2 l slatke pavlake

razno voće

Priprema

U sud staviti 2 dl vode i 125 g margarina da proključa. Kad proključa skloniti sa ringle i dodati šolju od 2 dl brašna i malo soli i dobro promešati. U još vruću smesu dodavati jedno po jedno jaje muteći smesu sve vreme. Dobijenu smesu podeliti na dva dela. U plehove veličine 37x37cm (od šporeta, možete uzeti i manje) staviti papir za pečenje na koji nanesete smesu u tankom sloju.

U 2dl hladnog mleka umututi puding i dodati brašno, sve dobro umutiti da ne bude grudvica. U preostalo mleko dodati šećer i staviti da proključa. Dodati umućenu smesu i ukuvati fil. Mešati povremeno dok se hladi kako ne bi nastale grudvice. U još mlak fil dodati razmekšali margarin i šlag i sve dobro umutiti.

Zatim dobijenu smesu premazati preko prve kore. Preko toga staviti voće koje imate.

Umutiti slatku pavlaku po uputstvu. Premazati preko voća.

Preklopiti drugom korom i posuti šećer u prahu ako zelite. Prijatno.

Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći 15-20 minita.

FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice
FOTO: Printscreen/Youtube/Natašine Slastice

SAVET

Ukoliko nemate slatku pavlaku možete staviti i običan šlag kao i ja. U fil sa pudingom šećer stavite koliko želite i koliko vi mislite da je dovoljno slatko. Ako koristite slatku pavlaku pred kraj mućenja dodajte 2-3 kašike meda zbog boljeg ukusa.

(Espreso / Reepti)