dilema
RATNO STANJE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA OKO TRADICIONALNOG SPREMANJA BEĆARCA: Šta vi kažete? (RECEPT)
Može biti samostalan obrok ili prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu
Nazivi jela variraju u zavisnosti od toga iz kog ste kraja. Jelo koje se priprema od prženih iseckanih paprika, paradajza, luka i začina u Vojvodini je poznato pod nazivom sataraš, dok se isto jelo stotinak kilometara niže zove bećarac, a na jugu Srbije nosi jednostavno i sveobuhvatno ime – prženo.
I za ovo jelo postoje varijacije u pripremi, a upravo je to tema oko koje se vodila polemika na društvenim mrežama vodi polemika. Svakako, suština je ista. Veoma je ukusno i nema leta bez bećarca na stolu mnogih porodica.
I tako do duboke jeseni, sve dok na pijačnim tezgama ima u ponudi paprika i paradajza. Može biti samostalan obrok ili prilog pečenom, prženom ili kuvanom mesu. Uz bećarac ne ide ni jedna salata, ali je kravlji sir u kriškama, mlad ili star, prava dopuna kompletnom obroku.
Od sastojaka će vam biti potrebno:
1 veća glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
700gr svežih babura,
1kg paradajza,
2-3 kašike (zavisi od kiselosti paradajza) šećera,
1 lovorov list (ako ga volite, a ne mora),
2 kašičice soli,
kašičica mlevenog bibera,
kašičica mešavine začina,
2 jajeta,
1 supena kašika peršunovog lista
1dl ulja
Priprema:
Paprike oprati, obrisati, očistiti od semena i peteljki i naseckati srednje krupno.
Paradajz oprati i očistiti od peteljki, pa izrendati, odstranjujući kožicu. Ako je zreo i mek, može se oljuštiti, a ako je zamrznut, kratko ga oprati pod mlazom vruće vode, da se kožica odvoji od mesa paradajza, pa ga onda oljuštiti i usitniti seckanjem ili rendanjem.
Crni luk očistiti i sitno iseckati, pa propržiti staklasto na umerenoj temperaturi u zagrejanom ulju.
Beli luk protisnuti kroz presu i dodati ga crnom luku da se kratko proprži, samo da pusti miris, odnosno, oko pola minuta.
Isečene paprike dodati u beli luk i pojačati temperaturu, da se paprike prže, a ne da se kuvaju i pretvore u kašastu masu (treba da ostanu polučvrste, a pržene).
Kada su paprike propržene, dodati izrendan paradajz, šećer, lovorov list, so i biber. Pržiti oko 15 - 20 minuta, pa dodati vegetu.
U posebnu činijicu razbiti jaja i lagano umutiti viljuškom, ne treba da bude penasto.
Posle 5 minuta u bećarac dodati umućena jaja, sipajući u mlazu, a istovremeno muteći viljuškom, da se jaja rasporede po celoj masi.
Isključiti i dodati sitno naseckan peršunov list.
Može se pripremiti u toku leta i ostaviti za zimske dane u zamrzivač – u tom slučaju se jaja dodaju kada se bećarac odmrzne, pri samom zagrevanju... Može se pripremiti i zimi, sa ostavljenim zamrznutim iseckanim paprikama i zamrznutim celim ili mlevenim paradajzom.
Prijatno!
(Espreso / Noizz)