SJAJAN JE
OVO SPREMAJU LJUDI NA MORU, OSVEŽIĆE VAS: Specijalitet sa MEDITERANA direktno na vašem stolu! (RECEPT)
Tradicionalni recept mediteranske kuhinje za dinstanu boraniju
Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia. Tajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.
Dinstana zelena boranija se u Grčkoj priprema tehnikom, pod nazivom “giaxni”, što u prevodu, znači, “pun pare”. “Giaxni” je veoma popularna tehnika kuvanja, koja se koristi za pripremu i raznih vrsta tradicionalnih grčkih recepata, a može uključivati meso, ribu ili povrće, kao i pripremu jela u velikom tiganju.
Ovo jelo se najviše priprema u letnjim mesecima u kojima boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, obzirom na mnogo izvora smrznutog povrća, to će vam pomoći da u ovom jelu uživate i u hladnijim mesecima.
Ovaj tradicionalni mediteranski recept za dinstanu zelenu boraniju, sigurno će sve zadiviti! Boranija, slatkost crvenog luka i svež, sočan čeri paradajz, skuvani na autentičan način, idealni su za postan i vegetarijanski obrok.
Može se pronaći mnogo varijanti ovog jela, a najpopularnija je ova klasična verzija, ali i varijacija, kao npr. boranija sa krompirom, mada se, ponekad, koriste i tikvice. Pa slobodno eksperimentišite dodavanjem različitih vrsta povrća.
Dinstana zelena boranija, sastojci:
1 kg zelena boranija (tzv. “olovka”)
100 gr maslinovo ulje (kvalitetno)
2 komada crveni luk
4 čena beli luk
8 komada čeri paradajz
voda
so
biber
2 kašike sveži peršun (iseckan)
Priprema:
Zelenu boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.
U velikom loncu, sa debljim dnom, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.
Dodajte boraniju i sitno iseckani beli luk, i pržite mešajući oko minut.
Dodajte oljušteni i iseckani čeri paradajz, posolite i pobiberite, prema ukusu. Dodajte oko 100 ml vode. Poklopite lonac i na tihoj vatri dinstajte oko 1 sat i 20 minuta.
Dodajte svež iseckan peršun i pojačajte temperaturu dinstanja, na srednje, i sklonite poklopac sa lonca. Dinstajte u otvorenom loncu još oko 10 minuta, dok sva tečnost ne ispari i dok se masa ne zgusne.
Služite u dubokim tanjirima, ili činijama, ukrašeno svežim peršunom, uz dodatak mrvljenog belog sira (feta, rikota, i sl.).
(Espreso)