Specijalitet, Foto: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic

SJAJAN JE

OVO SPREMAJU LJUDI NA MORU, OSVEŽIĆE VAS: Specijalitet sa MEDITERANA direktno na vašem stolu! (RECEPT)

Tradicionalni recept mediteranske kuhinje za dinstanu boraniju

Objavljeno: 09.07.2022. 17:27h > 17:45h

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia. Tajna pripreme ovog recepta je u sporom dinstanju. U Grčkoj, kao prilog gotovoj boraniji, dodaje se mrvljeni feta sir, a u italijanskoj verziji mrvljeni rikota (riccota) sir.

Dinstana zelena boranija se u Grčkoj priprema tehnikom, pod nazivom “giaxni”, što u prevodu, znači, “pun pare”. “Giaxni” je veoma popularna tehnika kuvanja, koja se koristi za pripremu i raznih vrsta tradicionalnih grčkih recepata, a može uključivati meso, ribu ili povrće, kao i pripremu jela u velikom tiganju.

Ovo jelo se najviše priprema u letnjim mesecima u kojima boranije ima u izobilju i kad je sa paradajzom na vrhuncu zrenja. Međutim, obzirom na mnogo izvora smrznutog povrća, to će vam pomoći da u ovom jelu uživate i u hladnijim mesecima.

Ovaj tradicionalni mediteranski recept za dinstanu zelenu boraniju, sigurno će sve zadiviti! Boranija, slatkost crvenog luka i svež, sočan čeri paradajz, skuvani na autentičan način, idealni su za postan i vegetarijanski obrok.

Može se pronaći mnogo varijanti ovog jela, a najpopularnija je ova klasična verzija, ali i varijacija, kao npr. boranija sa krompirom, mada se, ponekad, koriste i tikvice. Pa slobodno eksperimentišite dodavanjem različitih vrsta povrća.

Dinstana zelena boranija, sastojci:

1 kg zelena boranija (tzv. “olovka”)

100 gr maslinovo ulje (kvalitetno)

2 komada crveni luk

4 čena beli luk

8 komada čeri paradajz

voda

so

biber

2 kašike sveži peršun (iseckan)

Priprema:

Zelenu boraniju dobro operite. Odstranite krajeve.

U velikom loncu, sa debljim dnom, zagrejte maslinovo ulje. Dodajte seckani crveni luk i pržite na slaboj temperaturi, nekoliko minuta.

Dodajte boraniju i sitno iseckani beli luk, i pržite mešajući oko minut.

Dodajte oljušteni i iseckani čeri paradajz, posolite i pobiberite, prema ukusu. Dodajte oko 100 ml vode. Poklopite lonac i na tihoj vatri dinstajte oko 1 sat i 20 minuta.

Dodajte svež iseckan peršun i pojačajte temperaturu dinstanja, na srednje, i sklonite poklopac sa lonca. Dinstajte u otvorenom loncu još oko 10 minuta, dok sva tečnost ne ispari i dok se masa ne zgusne.

Služite u dubokim tanjirima, ili činijama, ukrašeno svežim peršunom, uz dodatak mrvljenog belog sira (feta, rikota, i sl.).

(Espreso)