idealno
OVAJ RECEPT ZA DŽEM OD KAJSIJA SE NAJVIŠE TRAŽI: Domaćice su ODLEPILE, sprema se bez TRUNKE ŠEĆERA
Ovako vakumiran džem može da stoji par godina
Ako volite ukus kajsija, napravite džem i u njemu uživajte tokom cele godine.
Bogat ukus voća u ovom džemu oduševljava na prvi zalogaj, a za pripremu uopšte vam nije potreban šećer, piše Sneško domaćica.
Sastojci:
1 kg kajsija
1 kašičica tečne vanile
1 tegla od 1kg
Priprema
Kajsije dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu u kojoj će se kuvati i sipajte pola čaše vode. Stavite šerpu na jaku vatru i kada voće počne da se kuva smanjite temperaturu. Kuvajte na laganoj vatri mešajući stalno da ne zagori.
Kada uvri sva tečnost i povučete varjaču po posudi treba na dnu da vidite trag. Tada je džem gotov. Sipajte vruć džem u teglu do vrha i zatvorite metalnim poklopcem. Okrenite teglu naopako, na poklopac. Pokrijte je ubrusom i ostavite da se ohladi. Kada se potpuno ohladi vratite teglu u prvobitni položaj i odložite u ostavu.
Džem je prijatnog ukusa, malo je kiselkast jer ne sadrži šećer. Kada teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovako vakumiran džem može da stoji par godina. Količinu voća povećajte po vašoj želji.
(Espreso / Sneško domaćica)