oprez
EVO DA LI JE MESO AJKULE ZDRAVO: U sebi sadrži SVE i SVAŠTA, ove OSOBE NE SMEJU da je JEDU
To se radi zbog toga što sirovo meso ajkule ima gorko-kiseli ukus i neprijatan miris amonijaka, koji bi uništili ukus jela
Meso ajkule je dosta potcenjeno, ne samo zbog toga što se retko pojavljuje na tržištu, već i zbog toga što mnogo domaćica ne zna kako da ga pripremi. Meso ajkule se priprema na različite načine, a najčešće se pohuje. Meso ajkule je izuzetno bogato belančevinama,vitaminom B, fosforom, bakrom i jodom.
Ipak, u mesu ajkule ima velikih količina žive, koja može da utiče na nervni sistem. Zbog toga, meso ajkule ne treba da jedu deca ispod 16 godina, kao i trudnice.
Kako god da ste rešili da pripremite meso ajkule, treba da znate da se ono obavezno potapa u svežem mleku. To se radi zbog toga što sirovo meso ajkule ima gorko-kiseli ukus i neprijatan miris amonijaka, koji bi uništili ukus jela.
Pored mleka, meso ajkule možete da potopite i u vodu sa sokom od limuna ili sirćetom. Dobro potopljeno meso je spremno za dalju termičku obradu. Kako je meso ajkule malo suvlje, najbolje je da ga marinirate, kako bi bilo sočnije. Nakon toga ga uvaljajte u brašno i ispržite ili pripremite na roštilju, ali ga tada poslužite uz dresing, zbog toga što je malo suvo.
(Espreso / Bonapeti.rs)