Supa sa knedlama, Foto: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic

PREUKUSNA JE

OVO JE RECEPT ZA NAJSTARIJU SUPU SA KNEDLAMA: Jer bake znaju zašto (RECEPT)

Supa je prva asocijacija na porodični ručak

Objavljeno: 07.07.2022. 15:15h > 15:23h

Složićete se da ništa ne okrepljuje tako dobro kao topla domaća supa. Naše bake i deke nisu mogle da zamisle ručak, a da se ne pojede nešto "na kašiku". U skoro svim delovima Srbije, svaki porodični, svečani ili slavski ručak obavezno sadrži supu kao jedno od jela.

Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vreme da sačekate da se supa skuva.

Uz ovaj recept i početnici u kuhinji će dobiti odličan rezultat.

Sastojci za supu:

koskice i sitni delovi jednog pileta (kost od pilećih grudi, vrat, krilca..)

1/2 manjeg celera

1 koren paškanata

1 crni luk

so, biber, začini po ukusu

1 veza peršuna

voda

Sastojci za knedle:

1 jaje

5 kašika griza (ravno napunjene)

prstohvat soli

1 kašika masti

foto: Printscreen/Youtube//Jelajelena Petrovic

Priprema:

Delove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i koren paškanata isecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri.

Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju.

Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Posle tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne delove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša.

U međuvremenu dolivajte toplu vodu, ukoliko bude potrebe.

Dodajte začine po želji i ukusu.

foto: Printscreen

Priprema knedli:

Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta.

Griz će posle tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše retko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji pre nego što nastavite kuvanje.

Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta.

Na kraju dodajte i sitno seckani peršun i poslužite.

(Espreso)