PREUKUSNA JE
OVO JE RECEPT ZA NAJSTARIJU SUPU SA KNEDLAMA: Jer bake znaju zašto (RECEPT)
Supa je prva asocijacija na porodični ručak
Složićete se da ništa ne okrepljuje tako dobro kao topla domaća supa. Naše bake i deke nisu mogle da zamisle ručak, a da se ne pojede nešto "na kašiku". U skoro svim delovima Srbije, svaki porodični, svečani ili slavski ručak obavezno sadrži supu kao jedno od jela.
Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vreme da sačekate da se supa skuva.
Uz ovaj recept i početnici u kuhinji će dobiti odličan rezultat.
Sastojci za supu:
koskice i sitni delovi jednog pileta (kost od pilećih grudi, vrat, krilca..)
1/2 manjeg celera
1 koren paškanata
1 crni luk
so, biber, začini po ukusu
1 veza peršuna
voda
Sastojci za knedle:
1 jaje
5 kašika griza (ravno napunjene)
prstohvat soli
1 kašika masti
Priprema:
Delove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i koren paškanata isecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri.
Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju.
Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Posle tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne delove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša.
U međuvremenu dolivajte toplu vodu, ukoliko bude potrebe.
Dodajte začine po želji i ukusu.
Priprema knedli:
Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta.
Griz će posle tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše retko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji pre nego što nastavite kuvanje.
Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta.
Na kraju dodajte i sitno seckani peršun i poslužite.
(Espreso)