recept
STARINSKA KROMPIR-ČORBA NA KOJOJ SU ODRASLE GENERACIJE SRBA: BAKE znaju kako se sprema ovo JELO NA KAŠIKU (RECEPT)
Iseckajte svež peršunov list, pa pospite njime čorbu pre služenja
Jela od krompira veoma su popularna na našim prostorima, počev od hranljivih čorbica, preko pirea i musaka, do pomfrita i krompir-paprikaša.
U "moru" modernih jela i recepata starinska krompir-čorba potpuno je zapostavljena kao deo ručka, iako je reč o veoma ukusnom jelu "na kašiku" koje se brzo sprema i na kom su odrasle generacije.
Sastojci:
4oo g krompira
kašika masti (ili dve kašike ulja)
kašičica suve začinske paprike
so, biber
1 jaje
malo svežeg lišća peršuna
1 sveža crvena paprika (po želji)
2 litra vode
Priprema:
Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice. U šerpu stavite mast (ili ulje, ukoliko postite), krompir kratko propržite (tek da zamiriše), pa dodajte začinsku papriku, vodu, so, biber i kuvajte otprilike 20 minuta. Ukoliko volite bogatiji ukus povrća, možete da dodate jednu isečenu crvenu papriku ili dve šargarepe.
Kad se krompir skuva, isključite ringlu. Dok je čorba vruća, umutite jaje, pa ga sipajte u čorbu sve vreme mešajući. Iseckajte svež peršunov list, pa pospite njime čorbu pre služenja.
(Espreso / Telegraf)