nešto drugačije
DOMAĆICE, ZA OVU VRSTU PASULJA VAM NE TREBA NI ZAPRŠKA NI POTAPANJE PAR SATI: Gotov je za SAT VREMENA (RECEPT)
Ne treba vam ni ekspres lonac za kuvanje ovog sjajnog jela koje možete jesti čak tri dana
Skuvati pasulj je zapravo najjednostavnije jelo, skuvati dobar pasulj i ne baš tako jednostavno.
Ukoliko ne volite da stavljate zapršku u svoja jela, ovo je pravi recept za vas.
Uz to nije potrebno ni da se pasulj drži preko noći u vodi da nabubri već iskoristite stari trik – prokuvajte ga 3 puta pre kuvanja s ostalim namirnicama. Ne treba vam ni ekspres lonac za kuvanje ovog sjajnog jela koje možete jesti čak tri dana.
Sastojci:
500 gr šarenog graha pasulja 1 komad sušenog ili dimljenog mesa, slanina, kobasice, sušena govedina 1 velika glavica luka 2 šargarepe 1 paradajz 2,5 dcl sosa od paradajza, ako imate domaćeg još bolje 1 kašika ajvara
suvi začin ulje mlevena crvena paprika (ljuta) biber so
Priprema:
Pasulj 3 puta prokuvajte i bacite vodu. Nakon trećeg puta ostavite pasulj u cediljku sa strane, a u šerpi na ulju popržite lagano suvo meso, paradajz, šargarepu, glavicu luka (u komadu): dok se sastojci lagano prže, dodati kašiku ajvara, još minut pustiti na vatri, dodati pasulj i zaliti sve vodom.
Začinite sa solju, biberom, paprikom i suvim začinom. (pazite na so, nju uvek možete naknadno dodati).
Kuvati dok sve ne proključa, kad proključa, smanjiti vatru i poklopiti sa malim otvorom za paru.
Kada lonac ostavite malo otvoren, para izlazi napolje i na taj način pasulj postaje gušći, zato vam zaprška i nije potrebna.
Kuvajte pasulj sat vremena na laganoj vatri, dodate sos od paradajza i kuvajte još 40 minuta.
Toliko je uglavnom potrebno da se pasulj zgusne i da se svi ukusi sažmu. Uvek možete probati zrno i videti u kojoj ste fazi.
Ukoliko preterate sa solju, mali trik, ubacite u pasulj jedan sirovi krompir i skuvajte ga u njemu, upiće svu so.
Ukoliko volite ljutinu, slobodno dodajte par kapi tabasko sosa ili ljuće kobase umesto suvog mesa!
Serviranje
Uz dobar komad hleba, pasulj za salatu i prijatno.
(Espreso / Krstarica)