Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

nešto drugačije

DOMAĆICE, ZA OVU VRSTU PASULJA VAM NE TREBA NI ZAPRŠKA NI POTAPANJE PAR SATI: Gotov je za SAT VREMENA (RECEPT)

Ne treba vam ni ekspres lonac za kuvanje ovog sjajnog jela koje možete jesti čak tri dana

Objavljeno: 06.07.2022. 20:29h

Skuvati pasulj je zapravo najjednostavnije jelo, skuvati dobar pasulj i ne baš tako jednostavno.

Ukoliko ne volite da stavljate zapršku u svoja jela, ovo je pravi recept za vas.

FOTO: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs
FOTO: Espreso.co.rs

Uz to nije potrebno ni da se pasulj drži preko noći u vodi da nabubri već iskoristite stari trik – prokuvajte ga 3 puta pre kuvanja s ostalim namirnicama. Ne treba vam ni ekspres lonac za kuvanje ovog sjajnog jela koje možete jesti čak tri dana.

Sastojci:

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

500 gr šarenog graha pasulja 1 komad sušenog ili dimljenog mesa, slanina, kobasice, sušena govedina 1 velika glavica luka 2 šargarepe 1 paradajz 2,5 dcl sosa od paradajza, ako imate domaćeg još bolje 1 kašika ajvara

foto: Espreso.co.rs

suvi začin ulje mlevena crvena paprika (ljuta) biber so

Priprema:

Pasulj 3 puta prokuvajte i bacite vodu. Nakon trećeg puta ostavite pasulj u cediljku sa strane, a u šerpi na ulju popržite lagano suvo meso, paradajz, šargarepu, glavicu luka (u komadu): dok se sastojci lagano prže, dodati kašiku ajvara, još minut pustiti na vatri, dodati pasulj i zaliti sve vodom.

Začinite sa solju, biberom, paprikom i suvim začinom. (pazite na so, nju uvek možete naknadno dodati).

Kuvati dok sve ne proključa, kad proključa, smanjiti vatru i poklopiti sa malim otvorom za paru.

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Kada lonac ostavite malo otvoren, para izlazi napolje i na taj način pasulj postaje gušći, zato vam zaprška i nije potrebna.

Kuvajte pasulj sat vremena na laganoj vatri, dodate sos od paradajza i kuvajte još 40 minuta.

Toliko je uglavnom potrebno da se pasulj zgusne i da se svi ukusi sažmu. Uvek možete probati zrno i videti u kojoj ste fazi.

Ukoliko preterate sa solju, mali trik, ubacite u pasulj jedan sirovi krompir i skuvajte ga u njemu, upiće svu so.

Ukoliko volite ljutinu, slobodno dodajte par kapi tabasko sosa ili ljuće kobase umesto suvog mesa!

Serviranje

Uz dobar komad hleba, pasulj za salatu i prijatno.

(Espreso / Krstarica)