PREUKUSNO
PRIPREMITE OSVEŽAVAJUĆE VOĆNE SALATE: I deca će ih OBOŽAVATI!
Kora limuna, kao dodatak voćnoj salati može se bez straha upotrebiti ako se limun prethodno dobro opere četkicom i toplom vodom kojoj je dodato malo sobe bikarbone
Kod pripremanja voćnih salata, pored ukusa, bitan je izgled. Važno je da nož kojim se voće secka bude oštar kako se voće ne bi izgnječilo a salata pretvorila u kašu.
EGZOTIČNA SALATA
POTREBNO JE
Četvrtina šolje soka od limuna, šolja ipo vode, pola šolje šećera, 2 banane isečene na kolutove, pola ananasa isečenog na komadiće, desetak manjih očišćenih jagoda, 2 kašike sveže seckane mente, trećina šolje kokosovog brašna, sladoled od vanile
PRIPREMA
Pomešajte sok od limuna, vodu i šećer u šerpi, zagrejte do ključanja, mešajući neprestano dok se šećer ne rastopi, pa skinite s vatre i stavite u frizider dok se ne ohladi.
Pre serviranja u posudi pomešajte voće, ravnomerno ga prelijte sirupom, pospite mentom i kokosovim brašnom i lagano izmešajte. Salatu sipajte u čaše za serviranje i preko svake možete da stavite po kašiku sladoleda od vanile.
SAVETI
- Umućeni šlag stavite preko salate neposredno pre služenja, inače će se šlag, u dodiru sa voćnim sokom istopiti.
-Kora limuna, kao dodatak voćnoj salati može se bez straha upotrebiti ako se limun prethodno dobro opere četkicom i toplom vodom kojoj je dodato malo sobe bikarbone.
- Da banane ne bi potamnele u voćnoj salati, treba ih popraskati limunovim sokom i posuti šećerom u prahu. Ovo pravilo važi i za drugo voće, koje u dodiru sa vazduhom menja boju (jabuke, kruške).
-Voće iz koga se lako cedi sok (jagode, maline, kupine), treba prati pod blagim mlazom vode.
POTREBNO JE
1 kg očišćenih kiselih jabuka, 3 veće pomarandže, malo kompota od bresaka, suvo grožđe, sezonsko voće
ZA PRELIV: 200 g šećera, 2 dl vode
PRIPREMA
Prokuvani šećer i vodu ohladiti i u to staviti sitno iseckane jabuke. Zatim dodati sitno seckane pomarandže, breskve i sezonsko voće. Držati u frižideru do upotrebe. Voćnu salatu servirati u dubljim čašama uz dodatak suvog grožđa, seckanih oraha i maraskina. Može se ukrasiti šlagom ili sladoledom.
SALATA OD JUŽNOG VOĆA
POTREBNO JE
½ kg kivija, 2 banane, 3 pomorandže, manji ananas, po želji i ½ kg jabuka, 2 šlaga
PRIPREMA
Voće oprati, oljuštititi i iseckati na sitne komadiće. Umutiti dva šlaga u dubljoj posudi i pomešati sa voćem i desert je gotov. Voće ne morate mešati sa šlagom. Možete staviti samo malo meda u prirpemljeno i izmešano voće.
(Espreso)