za doručak
OD BAJATOG HLEBA DO NAJUKUSNIJE PITE: "Popara" iz RERNE je pravo SRPSKO JELO, 1 vrsta LUKA daje ŠMEK (RECEPT)
Ova, pomalo neobična pita od starog hleba će vas garantovano oduševiti ukusom
Ako i vama često obajati hleb, i ne znate kako da ga sikoristite ovaj recept je idealan za vas.
Ova, pomalo neobična pita od starog hleba će vas garantovano oduševiti ukusom.
Sastojci:
6-7 parčeta starog hleba isečenih na kockice
200 gr očićšćenog svežeg spanaća
1 glavica sitno nasečenog luka
1 manji čen protisnutog belog luka ili beli luk u prahu
6-7 jaja
3 dl mleka
2-3 kašike kisele pavlake
50 gr naribanog parmezana
150 g gauda sira
50 g maslaca
So
Sveže mleveni biber
Senf po želji
Priprema
Na zagrejanom maslacu prodinstati luk da zastakli, dodati beli luk da zamiriše, dodati dobro oceđeni spanać, par puta promešati da malo svene, skloniti sa ringle i začiniti solju i biberom.
Umutiti jaja sa pavlakom i mlekom, posoliti i pobiberiti, po želji umešati kašićicu senfa i malo naribanog oraščića.
Na dno maslacem podmazane vatrostalne posude rasporediti kockice hleba, preko toga malo spanaća, naribanih sireva... Ponavljati dok se ne utroše sve predviđene namirnice, završiti naribanim gauda sirom, preliti umućenom masom sa jajima i mlekom, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižideru oko 30 minuta.
Rernu zagrejati na 200°C. Posudu izvaditi iz frižidera 15 minuta pre stavljanja u rernu. Peći oko 35 minuta, do zlatno smeđe boje.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)