Pastrmka, Foto: Printscreen/Youtube/Uradi sama-ideje za kreativce

SAVRŠENO

IDEJA ZA POSNI NEDELJNI RUČAK: Pržena pastmka sa što manje masti (RECEPT)

Za večeru možete pripremiti posnu projaru sa mladim lukom, a s obzirom na to da je danas nedelja, sigurni smo da imate vremena da napravite i neku dobru poslasticu, poput recimo posne kesten torte

Objavljeno: 03.07.2022. 10:35h

Dani Petrovdanskog su počeli, a jedan od zdravijih obroka koji treba sebi i svojoj porodici da priredite s vremena na vreme, svakako je onaj koji sadrži ribu.

Ovog puta naš predlog je pastrmka, jedna od najukusnijih riba, a tu je i trik koji će vam pomoći da ona bude još hrskavija, veoma ukusna, ali da ne upije ni kap ulja.

U pitanju je sastojak kojim ćete zameniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.

FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/JelajelenaPetrovic

Za večeru možete pripremiti posnu projaru sa mladim lukom, a s obzirom na to da je danas nedelja, sigurni smo da imate vremena da napravite i neku dobru poslasticu, poput recimo posne kesten torte.

Sastojci:

oko 1 kg pastrmke

200 g gustina

3 kašičice soli

1 kašičica bibera

1 kašičica belog luka u prahu

drugi začini po vašem izboru

ulje za prženje

Priprema:

Sveže pastrmke očistite od unutrašnjosti, operite i dobro osušite. Koža takođe treba da bude dobro očišćena.

Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.

Ulje sipajte u dublji tiganj, veću količinu kako bi riba „plivala“ u njemu, pa dobro zagrejte.

Svaku pastrmku posebno dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana.

Prženu pastrmku poslužite uz krompir salatu ili marinadu od belog luka i blitve.

Bonus video:

(Espreso/24sedam)