SAVRŠENO
IDEJA ZA POSNI NEDELJNI RUČAK: Pržena pastmka sa što manje masti (RECEPT)
Za večeru možete pripremiti posnu projaru sa mladim lukom, a s obzirom na to da je danas nedelja, sigurni smo da imate vremena da napravite i neku dobru poslasticu, poput recimo posne kesten torte
Dani Petrovdanskog su počeli, a jedan od zdravijih obroka koji treba sebi i svojoj porodici da priredite s vremena na vreme, svakako je onaj koji sadrži ribu.
Ovog puta naš predlog je pastrmka, jedna od najukusnijih riba, a tu je i trik koji će vam pomoći da ona bude još hrskavija, veoma ukusna, ali da ne upije ni kap ulja.
U pitanju je sastojak kojim ćete zameniti brašno, a koji većina ima u svojoj kuhinji – gustin. Gustin ili kukuruzni skrob napraviće zaštitni omotač oko ribe, ona će biti hrskava, a neće imati mogućnost da upije previše ulja i bude masna.
Za večeru možete pripremiti posnu projaru sa mladim lukom, a s obzirom na to da je danas nedelja, sigurni smo da imate vremena da napravite i neku dobru poslasticu, poput recimo posne kesten torte.
Sastojci:
oko 1 kg pastrmke
200 g gustina
3 kašičice soli
1 kašičica bibera
1 kašičica belog luka u prahu
drugi začini po vašem izboru
ulje za prženje
Priprema:
Sveže pastrmke očistite od unutrašnjosti, operite i dobro osušite. Koža takođe treba da bude dobro očišćena.
Gustin stavite u činiju, dodajte jednu kašičicu soli, a onda i biber, beli luk i ostale začine po vašem izboru. Sve dobro sjedinite.
Ulje sipajte u dublji tiganj, veću količinu kako bi riba „plivala“ u njemu, pa dobro zagrejte.
Svaku pastrmku posebno dobro uvaljajte u smesu od gustina i spuštajte u vruće ulje. Ukoliko je potrebno okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomerno ispržila sa svih strana.
Prženu pastrmku poslužite uz krompir salatu ili marinadu od belog luka i blitve.
Bonus video:
(Espreso/24sedam)