NJAM NJAM
STARINSKI RECEPT ZA SLADOLED TORTU: Bake su je pravile na jedan način, a današnje domaćice to rade OVAKO
Za razliku od starinskog recepta po kome se fil ne kuva, današnje domaćice najčešće pribegavaju kuvanom kremu,
Tradicionalni recept za "Sladoled tortu", po kome su je pravile naše bake razlikuje se od onog po kome je pripremaju današnje domaćice. Ta, naizgled, sitna modifikacija posledica je vremena u kome živimo, kao i toga što smo sve manje u prilici da za pripremu kolača koristimo domaća jaja.
Ova kremasta i sočna, a jednostavna torta decenijama je bila jedan od neizostavnih slatkiša na trpezama u Srbiji.
Za razliku od starinskog recepta po kome se fil ne kuva, današnje domaćice najčešće pribegavaju kuvanom kremu, jer je to smanjuje rizik od salmonele koja "preti" iz sirovih jaja.
Sastojci:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
300 gr šećera u prahu
10 kesica vanilin šećera
300 gr maslaca ili margarina
šolja mleka za natapanje kora
300 gr šlaga
2 dl kisele vode
3 štangle crne čokolade po želji
Priprema kora:
Potrebno je da pripremite tri kore.
Razbijte tri jaja pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca stavite u dublju plastičnu posudu, a žumanca ostavite sa strane. Umutite dobro mikserom belanca, pa kada postanu penasta dodajte tri kašike šećera, pa opet dobro umutiti i na kraju lagano umešati tri kašika brašna varjačom.
Ovaj postupak ponavljate za sve tri kore.
U okrugli pleh 24 cm stavite papir za pečenje i sipajte umućenu masu za prvu koru.
Po potrebi izravnajete masu kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta.
Najbolje je da proverite čačkalicom da li je kora pečena.
Pečenu koru izvadite, ostavite par minuta da se prohladi, pa je izvadite iz pleha i stavite na poslužavnik po kome je predhodno posut kristal šećer.
Ponoviti postupak pripreme i pečenja i za druge dve kore. Pečene kore ostavite da se dobro ohlade.
Priprema fila:
Po starinskom receptu naših baka trebalo bi maslac ili margarin penasto umutiti mikserom sa vanillin šećerom, pa im dodati "živa" žumanca i šećer u prahu i mutiti fil mikserom dok ne postane kremast i kompaktan.
Današnje domaćice za razliku od naših baka kuvaju fil, tako što u šerpicu sa provrelom vodom stave metalnu posudu sa žumancima i šećerom pa ih kuvaju na pari 20 minuta dok se šećer potpuno ne rastopi, a fil postane kremast.
Kada voda provri, posudu sa žumancima staviti preko nje i na pari mutiti žumanca bez prestanka 15-20 minuta dok se fil lepo ne umuti i postane kremast.
Ako kuvate fil ovako umućena žumanca sjediniti mikserom sa predhodno umućenim maslacem i ostaviti da fil odstoji u frižideru tri sata. Ohlađeni fil podeliti na tri dela.
U okrugli pleh sipajte mleko i svaku koru dobro natopite sa obe strane hladnim mlekom.
Slobodno pustite da dobro upije, ali je onda i dobro ocedite pre filovanja i nanošenja na tacnu.
Prvu koru staviti na tacnu i premažite filom, preko stavite drugu, natopljenu koru i opet stavite filo, i na kraju treću koru nanesite ostatak fila.
Bake su tortu završavale tako što su je premazivale filom od žumaca, a današnje domaćice rado po vrhu stavljaju šlag.
Umutite šlag sa kiselom vodom i nanesite na tortu. Odozgo kao dekoraciju možete da stavite rendanu čokoladu.
Ostavite da se dobro ohladi i stegne u frižideru pre sečenja, najbolje preko noći.
(Espreso / Telegraf)