NJAM NJAM
OVAKO SU LJUDI OD DAVNINA SPREMALI PASULJ: Samo naše BAKE znaju TAJNU STARINSKOG načina, DOMAĆICE ZAPIŠITE (RECEPT)
Obradujte ukućane novim načinom pravljenja pasulja, svi će biti oduševljeni
Tučeni pasulj, mućeni pasulj ili papula je najstariji način spremanja pasulja u mnogim krajevima Srbije. Isprobajte ga na način na koji su ga ljudi od davnina jeli i osetite njegove čari. Ukus će vas oduševiti, a priprema se brzo i jednostavno.
Potrebni sastojci:
1 glavica crnog luka (ili komad praziluka) konzerva od 800 gr belog pasulja (ili 500 gr vec skuvanog pasulja) 1/2 kašicice soli 1/2 kašicice mlevenog bibera 3-4 kašike ulja 2 cešnja belog luka
1/2 kašicice crvene zacinske paprike ( može i ljuta)
Način pripreme:
Kašiku ulja sipajte u manju šerpicu i uz minimalno dolivanje vode izdinstajte sitno iseckani crni luk dok ne svene. Otvorite konzervu pasulja, zatim procedite, izručite u dublji sud, pa dodajte izdinstani luk. Štapnim mikserom sjedinite sastojke, dodajte biber i so i po želji malo tecnosti (u kojoj je bio pasulj ili u kojoj se kuvao). Gustina treba da bude kao za pire.
Preostalo ulje sipajte u plići sud, dodajte sitno seckani beli luk. Propržite malo da luk zamiriše, dodajte crvenu mlevenu začinsku papriku, promešajte i sklonite sa vatre.
Ispasirani pasulj sipajte u pliću činiju za posluživanje, tanko po njemu rasporediti zapršku i poslužiti.
Naravno da ne mora da se koristi pasulj iz konzerve, već obican skuvani beli, ali kad ste u žurbi konzervirani je jednako dobar, jer ovde zaprška daje glavni šmek jelu. Pasiranje štapnim mikserom je brže, a dobije se isti rezultat kao kada se ranije pasulj pasirao "u grubo" viljuškom. U zapršku po želji možete staviti ljutu začinsku papriku.
Idealno jelo za posnu trpezu. Obradujte ukućane novim načinom pravljenja pasulja, svi će biti oduševljeni. Prijatno, uživajte!
(Espreso / Magazin Novosti)