Pasulj, Foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

NJAM NJAM

OVAKO SU LJUDI OD DAVNINA SPREMALI PASULJ: Samo naše BAKE znaju TAJNU STARINSKOG načina, DOMAĆICE ZAPIŠITE (RECEPT)

Obradujte ukućane novim načinom pravljenja pasulja, svi će biti oduševljeni

Objavljeno: 01.07.2022. 14:04h

Tučeni pasulj, mućeni pasulj ili papula je najstariji način spremanja pasulja u mnogim krajevima Srbije. Isprobajte ga na način na koji su ga ljudi od davnina jeli i osetite njegove čari. Ukus će vas oduševiti, a priprema se brzo i jednostavno.

Potrebni sastojci:

FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba
FOTO: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

1 glavica crnog luka (ili komad praziluka) konzerva od 800 gr belog pasulja (ili 500 gr vec skuvanog pasulja) 1/2 kašicice soli 1/2 kašicice mlevenog bibera 3-4 kašike ulja 2 cešnja belog luka

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

1/2 kašicice crvene zacinske paprike ( može i ljuta)

Način pripreme:

Kašiku ulja sipajte u manju šerpicu i uz minimalno dolivanje vode izdinstajte sitno iseckani crni luk dok ne svene. Otvorite konzervu pasulja, zatim procedite, izručite u dublji sud, pa dodajte izdinstani luk. Štapnim mikserom sjedinite sastojke, dodajte biber i so i po želji malo tecnosti (u kojoj je bio pasulj ili u kojoj se kuvao). Gustina treba da bude kao za pire.

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Preostalo ulje sipajte u plići sud, dodajte sitno seckani beli luk. Propržite malo da luk zamiriše, dodajte crvenu mlevenu začinsku papriku, promešajte i sklonite sa vatre.

Ispasirani pasulj sipajte u pliću činiju za posluživanje, tanko po njemu rasporediti zapršku i poslužiti.

foto: Printscreen/Youtube/ Mama Buba

Naravno da ne mora da se koristi pasulj iz konzerve, već obican skuvani beli, ali kad ste u žurbi konzervirani je jednako dobar, jer ovde zaprška daje glavni šmek jelu. Pasiranje štapnim mikserom je brže, a dobije se isti rezultat kao kada se ranije pasulj pasirao "u grubo" viljuškom. U zapršku po želji možete staviti ljutu začinsku papriku.

Idealno jelo za posnu trpezu. Obradujte ukućane novim načinom pravljenja pasulja, svi će biti oduševljeni. Prijatno, uživajte!

(Espreso / Magazin Novosti)