Lenja pita sa višnjama, Foto: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja

poslastica

STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU SA VIŠNJAMA: Tajni sastojak NAŠIH BAKA mora da ZNA SVAKA DOMAĆICA (RECEPT)

Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke

Objavljeno: 01.07.2022. 11:51h

Lenja pita se priprema brzo i lako, pa ukoliko nemate baku da vam da recept - probajte ovaj.

Potrebno je:

5 jajeta

300 g šećera

FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja
FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja
FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja
FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja
FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja
FOTO: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja

200 g jogurta

170 ml ulja

270 g brašna

1/2 kesice praška za pecivo

foto: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja

400-500 g višanja

malo prah šećera za posipanje kolača

vanilin šećer

Priprema:

foto: Prinscreen/Youtube/ Tetka i ja

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke.

(Espreso / Magazin Novosti)