poslastica
STARINSKI RECEPT ZA LENJU PITU SA VIŠNJAMA: Tajni sastojak NAŠIH BAKA mora da ZNA SVAKA DOMAĆICA (RECEPT)
Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke
Lenja pita se priprema brzo i lako, pa ukoliko nemate baku da vam da recept - probajte ovaj.
Potrebno je:
5 jajeta
300 g šećera
200 g jogurta
170 ml ulja
270 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400-500 g višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
vanilin šećer
Priprema:
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajte šećer i nastavite još malo da mutite. Dodajte žumanca, pa ih umešajte polako, špatulom. Ubacute i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinite sa belancima. Testo sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i preko njega stavite višnje malo oceđene od soka (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota).
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu, pomešanim sa vanilin šećerom i isecite na kocke.
(Espreso / Magazin Novosti)