TOPI SE U USTIMA
OVAJ RUČAK KOŠTA SAMO 150 DINARA, A U MANASTIRIMA JE GLAVNO JELO ZA VREME POSTA: Svaki SRBIN mora da ZNA RECEPT
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno)
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira.
Potrebni sastojci:
1 kg krompira
150-200 ml maslinovog ulja 1-2 limuna (sveže ceđen sok) 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu origano so biber
Priprema: Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
(Espreso / Alo)