predlog
OVO TURSKO JELO LIČI NA SRPSKE PUNJENE PAPRIKE: Spremite SPECIJALITET za 2 DANA, nema KO NE VOLI OVO POVRĆE! RECEPT
Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni
Za naziv ovog jela "sogan dolma" retko ko je čuo, ali zato će vam recept i njegova priprema biti poznati, ako ste bar jednom u životu pravili punjene paprike.
Sogan dolma na turskom znači punjeni luk. Dolma je naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće - tikvice, paradajz, paprike, luk. Ovo jelo pripremom i izgledom podseća na punjene paprike, ali mu crni luk daje posebnu aromu, a začini ukus orijenta.
Evo kako se priprema.
Sastojci:
500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
začini po želji: slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna
Priprema:
Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašlje slojeve.
Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi.
U spoljašnji sloj luka sipajte pripemljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.
Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta.
Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
(Espreso / Stvar ukusa)