Piletina u sosu od pečuraka, Foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

njamiii

OVAKO FRANCUZI SPREMAJU SPECIJALITET SA PILETINOM: Bataci su SOČNI i MEKANI zbog 1 PRELIVA, RECEPT će vas ZALUDETI

Poslužite sa salatom, a možete i sa pire krompirom ili pirinčem

Objavljeno: 29.06.2022. 12:54h

Piletina "Fricassée" je čuveno francusko jelo, nešto kao naš paprikaš. Meso je sočno, a kožica hrskava, a sprema se u predivnom sosu sa pečurkama. Svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo, a posebno će vam se svideti to što za pripremu ne treba puno vremena.

FOTO: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats
FOTO: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats
FOTO: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats
FOTO: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats
FOTO: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Poslužite sa salatom, a možete i sa pire krompirom ili pirinčem.

Kako bi jelo bilo još ukusnije koristite domaći bujon (već smo napomenuli da je dobro da ga uvek imate u zamrzivaču, jer skoro svakom jelu drastično poboljšava ukus).

Piletina u sosu od pečuraka je ručak koji niko neće odbiti.

Sastojci:

4 bataka (otprilike 150 g svaki)

4 karabataka, sa kožom i kostima (otprilike 250 g svaki)

1 kašičica soli

1/2 kašičice crnog bibera

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

60 g neslanog putera

Još:

300 g pečuraka

2 srednja crna luka

2 čena belog luka

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

1 lovorov list

3 grančice timijana (ili 1/2 kašičice sušenog timijana)

3 kašike brašna

1/2 šolje belog vina, poželjno šardone

3 šolje pilećeg bujona

1/4 kašičice soli

1/4 kašičice crnog bibera

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

2 kašike peršuna, seckanog

2/3 šolje pavlake za kuvanje

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Meso posolite i pobiberite, pa propržite na istopljenom puteru dok ne dobiju hrskavu koricu i zlatnu boju. Izvadite meso, pa u isti tiganj dodajte luk isečen na rebarca i seckane pečurke. Stavite lovorov list i grančice timijana ili sušeni. Propržite, pa dodajte mleveni beli luk.

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Dodajte brašno, pa promešajte i sipajte vino i bujon. Lepo sjedinite varjačom. Posolite i pobiberite. Vratite meso, poklopite i kuvajte još 10-ak minuta. Sklonite poklopac i kuvajte još 20 minuta.

foto: Printscreen/Youtube/RecipeTin Eats

Izvadite meso, sipajte pavlaku za kuvanje, lepo promešajte, pa vratite meso. Pospite seckanim peršunom.

(Espreso / Stvar ukusa)