njamiii
OVAKO FRANCUZI SPREMAJU SPECIJALITET SA PILETINOM: Bataci su SOČNI i MEKANI zbog 1 PRELIVA, RECEPT će vas ZALUDETI
Poslužite sa salatom, a možete i sa pire krompirom ili pirinčem
Piletina "Fricassée" je čuveno francusko jelo, nešto kao naš paprikaš. Meso je sočno, a kožica hrskava, a sprema se u predivnom sosu sa pečurkama. Svaki zalogaj je pravo zadovoljstvo, a posebno će vam se svideti to što za pripremu ne treba puno vremena.
Poslužite sa salatom, a možete i sa pire krompirom ili pirinčem.
Kako bi jelo bilo još ukusnije koristite domaći bujon (već smo napomenuli da je dobro da ga uvek imate u zamrzivaču, jer skoro svakom jelu drastično poboljšava ukus).
Piletina u sosu od pečuraka je ručak koji niko neće odbiti.
Sastojci:
4 bataka (otprilike 150 g svaki)
4 karabataka, sa kožom i kostima (otprilike 250 g svaki)
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
60 g neslanog putera
Još:
300 g pečuraka
2 srednja crna luka
2 čena belog luka
1 lovorov list
3 grančice timijana (ili 1/2 kašičice sušenog timijana)
3 kašike brašna
1/2 šolje belog vina, poželjno šardone
3 šolje pilećeg bujona
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice crnog bibera
2 kašike peršuna, seckanog
2/3 šolje pavlake za kuvanje
Priprema:
Meso posolite i pobiberite, pa propržite na istopljenom puteru dok ne dobiju hrskavu koricu i zlatnu boju. Izvadite meso, pa u isti tiganj dodajte luk isečen na rebarca i seckane pečurke. Stavite lovorov list i grančice timijana ili sušeni. Propržite, pa dodajte mleveni beli luk.
Dodajte brašno, pa promešajte i sipajte vino i bujon. Lepo sjedinite varjačom. Posolite i pobiberite. Vratite meso, poklopite i kuvajte još 10-ak minuta. Sklonite poklopac i kuvajte još 20 minuta.
Izvadite meso, sipajte pavlaku za kuvanje, lepo promešajte, pa vratite meso. Pospite seckanim peršunom.
(Espreso / Stvar ukusa)